ОТКРИВЕН СПОМЕНИК ЦРНОТРАВЦУ НЕИМАРУ

Споменик „Црнотравцу неимару” у Чубурском парку, данас су свечано открили заменик градоначелника Београда Горан Весић и председник удружења Црнотраваца у Београду Бошко Стевановић, у знак захвалности свим Црнотравцима који су оставили траг у изградњи значајних институција у Београду.

Весић је рекао да сваки споменик који се подигне је на неки начин заслужен, али да је споменик „Црнотравцу неимару” заслужен тешком градитељском муком коју знају само они који су градили све зграде по Београду.

Он је истакао да се данас не открива споменик, јер су Црнотравци своје споменике оставили широм Београда.

„Свака зграда коју су изградили њихов је споменик, од зграде Владе Србије, Филозофског и Правног факултета, Белог и Старог двора, до хотела ‘Москва’ и ‘Бристол’. Свака од тих зграда је споменик Црнотравцима”, рекао је заменик градоначелника.

Весић је додао да се данас открива захвалност људима који су читав свој живот градили српску престоницу, подсетивши да је Београд главни град свих Срба.

Подсетио је да су у последње време у главном граду подигнути многи споменици истакнутим личностима из наше историје, као што су Борислав Пекић и Милутин Миланковић, а у плану је да се подигне споменик Стефану Немањи и деспоту Стефану Лазаревићу.

У Црној Трави, брдовитој варошици на тромеђи Власинског језера, Сурдулице и Бугарске, генерацијама ништа не успева као грађевинац.

Опште је познато да су ту поникли најбољи зидари, тесари и фасадери који су некада подизали Југославију.

Удружење Црнотраваца у Београду главни је иницијатор да се направи овај споменик, који је добио место у парку где су се црнотравски дунђери окупљали пре много година, у чувеној кафани „Кикевац”.

Председник удружења Црнотраваца Бошко Стевановић, најавио је да ће исти споменик бити направљен и у Црној Трави.

 

Беоинфо, Политика

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x