ОТКОПАНА ВОДЕНА КАПИЈА ТОКОМ РАДОВА НА ЛИНИЈСКОМ ПАРКУ

ОТКОПАНА ВОДЕНА КАПИЈА

Откопана Водена капија која припада Београдској тврђави. Фото: Беоинфо

Републички завод за заштиту споменика културе спроводи заштитна археолошка истраживања Водене капије на приобалном бедему Београдске тврђаве, у сарадњи са Археолошким институтом – Београд и Јавним комуналним предузећем „Зеленило – Београд”, изјавио је заменик градоначелника Горан Весић.

Он је нагласио да се ископавања обављају у оквиру реализације прве фазе радова на изградњи Линијског парка, на потезу од Бетон хале до Бастиона Светог Јакова.

– Појас приобалних фортификација Београдске тврђаве остао је до сада најслабије истражен због пруге и високих подземних вода. Утврђивање приобалне зоне Београдске тврђаве започето је у првим деценијама 15. века, а своју коначну форму ова бедемска траса добила је средином 18. века – рекао је Весић.

Весић је истакао да се на једној од слика може видите како је пружни насип од 1938. године скоро затворио Водену капију. 

– Сада, када смо уклонили пругу и када уређујемо Линијски парк, добили смо прилику да откријемо и јавности покажемо наше археолошко благо – закључио је Весић.

  • ЧИТАЈТЕ ЈОШ И:

МЕЊА СЕ САОБРАЋАЈ ДО ПРОКОПА

ПУПИНОВА ПАЛАТА ГРАДИЋЕ СЕ НА НОВОМ БЕОГРАДУ

Беоинфо

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

One Thought to “ОТКОПАНА ВОДЕНА КАПИЈА ТОКОМ РАДОВА НА ЛИНИЈСКОМ ПАРКУ”

  1. deda

    Sada kad su prosli izbori i kada nema imperativa da se zavrsi (nesto), valjda ce istraziti.

Остави коментар

Хвала што учествујете у дискусији. Ваш коментар је послат на објаву.