ОТКОПАНА ВОДЕНА КАПИЈА ТОКОМ РАДОВА НА ЛИНИЈСКОМ ПАРКУ

ОТКОПАНА ВОДЕНА КАПИЈА

Откопана Водена капија која припада Београдској тврђави. Фото: Беоинфо

Републички завод за заштиту споменика културе спроводи заштитна археолошка истраживања Водене капије на приобалном бедему Београдске тврђаве, у сарадњи са Археолошким институтом – Београд и Јавним комуналним предузећем „Зеленило – Београд”, изјавио је заменик градоначелника Горан Весић.

Он је нагласио да се ископавања обављају у оквиру реализације прве фазе радова на изградњи Линијског парка, на потезу од Бетон хале до Бастиона Светог Јакова.

– Појас приобалних фортификација Београдске тврђаве остао је до сада најслабије истражен због пруге и високих подземних вода. Утврђивање приобалне зоне Београдске тврђаве започето је у првим деценијама 15. века, а своју коначну форму ова бедемска траса добила је средином 18. века – рекао је Весић.

Весић је истакао да се на једној од слика може видите како је пружни насип од 1938. године скоро затворио Водену капију. 

– Сада, када смо уклонили пругу и када уређујемо Линијски парк, добили смо прилику да откријемо и јавности покажемо наше археолошко благо – закључио је Весић.

  • ЧИТАЈТЕ ЈОШ И:

МЕЊА СЕ САОБРАЋАЈ ДО ПРОКОПА

ПУПИНОВА ПАЛАТА ГРАДИЋЕ СЕ НА НОВОМ БЕОГРАДУ

Беоинфо

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

1 Коментар
Највише гласова
Најновије Најстарије
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
deda
deda
2 године пре

Sada kad su prosli izbori i kada… Читај даље »

1
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x