ОД ОВОГА ЗАВИСИ НАСТАВАК ИЗГРАДЊЕ ЛИНИЈСКОГ ПАРКА (ВИДЕО)

ОД ОВОГА ЗАВИСИ НАСТАВАК ИЗГРАДЊЕ ЛИНИЈСКОГ ПАРКА
Поглед на Бастион Светог Јакова Фото: Београдске.рс

Изградња Линијског парка у Београду после вишемесечних радова на целини 1 од Бетон хале до Бастиона Светог Јакова улази у нову фазу.

До сада се градио део који је било најлакше преуредити у шеталиште, па је тај посао додељен ЈКП Зеленило Београд.

И поред тога наишло се на остатке Водене капије, што је успорило радове због ангажовања археолога.

Сада је расписан тендер за Израду техничке документације и изградњу следећих фаза до Панчевачког моста.

Површина која је предмет набавке је подељена у два дела.

Прву локацију чини девет целина самог парка, док је друга локација део који је предвиђен за подземну гаражу и припадајућу саобраћајницу.

Јавни позив је расписао градски Секретаријат за инвестиције, а рок за подношење понуда је 7. новембар ове године.

Шта се захтева?

Како се наводи у документацији, потребно је израдити идејно решење обухвата Линијског парка са 3Д презентацијом и предлогом плана подземних инсталација, са дефинисаним наменама, обрадом и обрачуном површина.

Приликом пројектовања зелених и осталих површина водити рачуна о њиховој укупној заступљености у односу на целу површину парка у складу са смерницама из Плана детаљне регулације за Линијски парк.


Такође, потребно је израдити техничку документацију и подземне гараже са припадајућом саобраћајном инфраструктуром. Техничка документација се израђује у циљу реализације уређења јавних зелених и саобраћајних површина у складу са Планом детаљне регулације за Линијски парк.

Основ за овај посао су концептуална Идејна решења младих архитеката одабраних на Позиву прошле године.

Подцелине Линијског парка за које се тражи израда документације и припрема за градњу Фото: Портал јавних набавки

Како ће изгледати детаљни елементи Линијског парка?

Посебно се акцентује истраживање,заштита и презентација приобалног бедема Београдске тврђаве, што захтева и Завод за заштиту споменика културе.

Зеленило:

Садни материјал мора бити расаднички однегован, доброг хабитуса, физиолошки здрав, правилно развијен са неоштећеним кореновим системом и надземним делом, без обољења, прецизира се у документацији.

Детаљно се наводе карактеристике зимзелених, жбунастих и листопадних биљака које ће бити засађене.

Вртни елементи


Вртно-архитектонски елементи који се могу наћи у парку су: зидови, подзиди, бедеми, ограде, капије, водене површине и елементи са водом, перголе, настрешице, павиљони, газебе, амфитеатар, позорница, споменици, скулптуре, риголе-каналете, канали, вертикалне и џепне фарме.

Примену вртно-архитектонских елемената треба ускладити са стилом пејзажноархитектонског уређења парка, пише у документацији.


Елементе са водом (чесме, фонтане, брчкалишта, водене површине и водени токови у формираном кориту) треба поставити у свим функционалним целинама парка, где вода као елеменат треба да подражава континуитет река у непосредном окружењу.

Амфитеатар и позорницу треба формирати тако да буде део конфигурације терена, где би се седење обезбедило на дрвеној и/или бетонској подлози, која представља елемент у озелењеном окружењу.

Тренутни радови на припреми терена код дорћолске пасареле

СКУЛПТУРА ОД 10 МЕТАРА


Места за евентуално постављање споменика и скулптуралних дела треба предвидети током процеса пројектовања парка, како би се наменски формирао амбијент који ће акцентовати њихов значај, а да истовремено они буду неодвојив део пејзажно-архитектонског уређења.

Изузетно, у подцелини 1.2 предвидети и набавку и постављање челичне скулптуре укупне висине око 10 метара која заузима површину у основи димензија 5×4 метара.
Скулптурално дело се поставља у складу за законском процедуром и на основу одлуке надлежног органа за постављање ове врсте уметничког дела на јавној површини, стоји у јавној набавци.

Урбани мобилијар


Пројектовати урбани мобилијар у складу са концептуалним Идејним решењима, а у подцелинама у којима то није дефинисано неопходно је применити Каталог урбане опреме за уређење и опремање јавних површина на делу територије Града Београда.

БАСТИОН СВЕТОГ ЈАКОВА

Предвиђени су радови које није обавило Зеленило. Потребно је истраживање Бастиона Светог Јакова и то површине од скоро 900 м2, ручни ископ и унутрашњост до 5 метара дубине.

ПОДЗЕМНА ГАРАЖА

Садашњи паркинг и приступне саобраћајнице Спортског центра ,,Милан Гале Мушкатировић“ биће претворени у подземну гаражу са 550 паркинг места.

Тако ће се и кров гараже икористити за пејзажно уређење.

У документацији се наводи да је потребно пројектовати објекат са две подземне етаже.

Локација будуће подземне гараже

Портал јавних набавки

  • ЧИТАЈТЕ ЈОШ И:

РЕЗУЛТАТИ КОНКУРСА ЗА БЕЛО БРДО

ИЗМЕШТАЊЕ БУВЉАКА СЛЕДЕЋЕ ГОДИНЕ

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x