Никола Ристић остаје начелник комуналне полиције

Никола Ристић, начелник комуналне полиције, неће бити смењен због неправилности у поступању институције на чијем је челу према новинарима КРИК-а, одлучила је Градска управа Београда.

Против његовог заменика Дарка Вујсића покренут је дисциплински поступак због овог инцидента.

Ристићеву смену затражио је Заштитник грађана почетком фебруара због бројних неправилности у поступању припадника ове службе према новинарима КРИК-а и Истиномера, али је Градска управа одбацила препоруку ове институције, подсећа Крик.

Начелница Градске управе Сандра Пантелић навела је низ аргумената због којих нису сменили Ристића, истичући његово добро руковођење током ванредне ситуације и мајских поплава 2014. године. Додала је и да је, од када је Ристић преузео дужност 2014. године, рад Комуналне полиције унапређен.

„На крају, али не мање важно, сматрамо да је Јавна препорука била преурањена, јер је начелник Комуналне полиције у свему поступио по препорукама Заштитника грађана, уважавајући све упућене препоруке и доносећи већи број инструкција ради њиховог спровођења у будућем раду Комуналне полиције“, навела је Пантелић у одговору Заштитнику грађана поводом јавне препоруке ове институције за разрешење Николе Ристића.

Градоначелник Београда је пре истека рока за одлуку о смени рекао да нема разлога за смену Ристића и да је његово извињење новинарима довољно.

„Ја сам се тога дана када се инцидент десио извинио новинарима, а извинила се и комунална полиција“, рекао је Мали.

Након инцидента са новинарима КРИК-а, ова служба суспендовала је комуналног полицајца Марка Цветкоског.

Снимци инцидента које је КРИК сачувао и објавио показују да су начелник Никола Ристић и његов заменик Дарко Вујсић били присутни када је новинарима КРИК-а, док су градоначелнику Београда покушавали да поставе питања о истраживању 24 стана, одузета опрема и са ње обрисан садржај.

За особу која је новинару КРИК-а одузела фотоапарат, Ристић је рекао да није припадник Комуналне полиције. Заштитник грађана од ове службе није успео да сазна идентитет те особе.

Комунална полиција је усвојила све претходне препоруке Заштитника грађана које су јој упућене због неправилности у поступању према новинарима сајта Истиномер.

У извештају за 2015. Заштитник грађана утврдио је озбиљне незаконитости у раду Комуналне полиције у главном граду током прошле године, истичући прекорачење овлашћења према новинарима .

Агенција за борбу против корупције је почетком марта покренула поступак против Николе Ристића јер није доставио податке о имовини и приходима.

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x