НА ВИДОВДАН СТИЖЕ КРЕДИТ ЗА ПЕШАЧКИ МОСТ ДО АДЕ ЦИГАНЛИЈЕ

У БЛОКУ 70 СЕ ПРОТИВЕ ИЗГРАДЊИ МОСТА ДО АДЕ

Један од два предлога како би мост могао да изгледа Фото: Беоинфо

Европска банка за обнову и развој објавила је да ће Граду Београду одобрити кредит до 17 милиона евра за изградњу пешачко-бициклистичког моста између Новог Београда и Аде Циганлије.

Датум одобрења кредита ће бити 28. јун 2024. године, а пројекат кошта 20 милиона евра, наводи се у објави на сајту те институције.

Изградња пешачко-бициклистичког моста преко реке Саве део је стратешког опредељења Града да подстакне бициклизам као чист вид транспорта, побољша доступност и повеже најнасељеније подручје Београда (Новог Београда) са главном природном рекреативном зоном града (Ада Циганлија) – пише у објави ЕБРД.

Марко Стојчић, главни градски урбаниста, каже да износ до 17 милиона евра који ће обезбедити ЕБРД није нови кредит који град узима да би подигао тај објекат.

– Тај новац банка је већ одобрила пре неколико година, али за неке друге пројекте који нису у међувремену реализовани, и онда смо средства преусмерили на изградњу пешачко-бициклистичке везе Новог Београда и Чукарице. Када будемо имали израђен пројекат, знаћемо прецизно колико ће да кошта мост. Са банком уговор још нисмо потписали – казао је Стојчић пред крај године за Политику.

Недавно је председник Привременог органа Града Беоргада Александар Шапић најаво да ће израдња пешачко бициклистичког моста, који ће спојити Нови Београд од Блока 70 до Аде Циганлије, почети на пролеће 2024. године.

Он је додао да ће за тај посао бити потребно око 12 месеци.

ПЕТИЦИЈА ПРОТИВ ИЗГРАДЊЕ МОСТА

10.000 људи потписало је петицију захтевајући да се обустави градња моста и јавни новац преусмери у изградњу бициклистичко-пешачке инфраструктуре која би повезала савске блокове са градом на левој обали Саве.

Тај пројекат, тврдили су, није приоритет житеља блокова – изградњом моста трајно би се нарушио изглед и амбијент савских блокова који су пример планске и хумане градње и произвео већи прилив колског саобраћаја, а са њим још већег загађења.

Средства за мост грађани окупљени око Удружења „Блок 70 и 70а – Заједничка акција” усмерили би у обнову дома здравља, проширење капацитета школа и вртића.

Подсетимо, градња овог моста најављује се већ неколико година, а како је детаљно замишљена веза Новог Београда и Аде Циганлије читајте у нашој посебној вести.

Политика, ЕБРД, Београдске, Беоинфо

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x