ЛИНИЈСКИ ПАРК, ИЗГРАДЊА ПРВЕ ДВЕ ЦЕЛИНЕ

ЛИНИЈСКИ ПАРК ИЗГРАДЊА ПРВЕ ДВЕ ЦЕЛИНЕ

Линијски парк у Београду биће готов за око три године, а први кораци ка изградњи будуће зелене оазе начињени су јуче.

Површина на којој ће се изводити радови у првој целини износи 12.733,5m².

У оквиру припремних радова, врши се уклањање наноса, корова, наплавина, непожељне биљне вегетације као и дивљих депонија.

На овој површини тренутно постоје шетна и бициклистичка стаза, остаци некадашње железничке пруге, као и мало слободних зелених површина које су махом девастиране и обрасле самониклом вегетацијом.

  • Новопројектовано решење подразумева раздвајање главне пешачке зоне и бициклистичке стазе, траком зелене површине, како би се пешачи одвојили од бициклиста чиме се, осим естетског доживљаја, овај простор побољшава и са аспекта безбедности корисника зелене површине.

Пешачка стаза, која ће бити формирана на месту постојеће, предвиђена је са застором од камених плоча на површини од 1.559,17м² и биће оивичена сивим гранитним, фрезованим ивичњаком. На супротној страни се уз застор поставља метална ограда по угледу на постојећу ограду испред Бетон хале, саопштило је ЈКП Зеленило Београд.

ЛИНИЈСКИ ПАРК И НОВЕ БИЦИКЛИСТИЧКЕ СТАЗЕ

Новопројектована бициклистичка стаза се пружа дуж пешачке стазе, од ресторана „Bella vista“, до металног мостића – рампе, одакле се одваја и иде иза новопројектоване каскадне бетонске заштитне, по постојећој траси.

Бициклистичка стаза биће изграђена од асфалтног застора површине 1004,60м², оивичена сивим гранитним, фрезованим ивичњаком.

На месту постојећег обезбеђења насипа предвиђена је израда нове бетонске каскадне заштите насипа. Каскадно обезбеђење насипа уједно добија функцију мирног одмора са деловима предвиђеним за седење, одакле се отвара поглед на реку Саву.  

Како би се обезбедио континуитет између постојећег шеталишта и новопројектованог решења, површина испред ресторана „Bella vista“, осмишљена је као плато са зеленим отворима, са брдашцима, како би се простор додатно оплеменио.

Да би се обезбедила сигурност и удобност будућим корисницима, простор ће бити опремљен парковским мобилијаром и то: металном оградом, шест комада малих камених клупа, седам комада великих камених клупа,  13 малих клупа Стандард са наслоном, 14 комада ђубријера, 13 комада великих дрвених седишта на трибинама као и три комада малих дрвених седишта на трибинама.

Предвиђено је формирање перењака у слободним зеленим површинама дуж бициклистичке стазе, као и у зеленој траци између пешачке и бициклистичке стазе.

ЖАРДИЊЕРЕ И УКРАСНЕ БИЉКЕ

У оквиру бетонске каскадне заштите насипа планирано је озелељавање жардињера перенама и садњa саднице украсног дрена.

Дуж зелене површине изнад каскадне заштите планирана је садња висећег рузмарина.

С обзиром на положај подземних утврђења београдске тврђаве, планирана је садња осам комада дрворедних садница високих лишћара (четири копривића, три брезе и платан) у делу где је дозвољено.

Читав простор биће оплемењен са 83 комада лишћарског шибља, 4664 комада различитих врста перена, 717 комада различитих врста украсне траве, 78 комада луковице и 60 комада полеглих четинара.

Формирање травњака предвиђено је сетвом мешавине травног семена на укупној површини од 4.643,06m².

Аутоматски систем за заливање „кап по кап“ биће уграђен за наводњавање жбуња и перена, док ће за травњак бити уграђени распрскивачи. Око дрворедних садница биће уграђен систем за заливање кореновог бусена садница дрвећа.

Биће уграђен и сензор за кишу који реагује на временске услове – падавине и високу влажност, тако да аутоматски искључује систем за заливање док не дође до промена временских услова за које је потребно да систем буде укључен.

ИЗМЕНА САОБРАЋАЈА ЗБОГ РАДОВА

У току трајања радова доћи ће до измене режима саобраћаја у улици Булевар војводе Бојовића и то на начин што ћe бити формирана два улазно-излазна пункта за улазак, односно излазак механизације и грађевинских машина на градилиште.

Један пункт биће отворен код Бетон хале, док ће други бити постављен код бастиона Св. Јакова.

Оба пункта ће бити прописно обележена саобраћајном сигнализацијом и ни на који начин неће угрожавати функционисање саобраћаја.

Вредност ове инвестиције износи 134.743.469,30 динара.

  • ЧИТАЈТЕ ЈОШ И:

ЗАРАДА ОД ТУРИЗМА НА НИВОУ 2019.

ОБНОВА СТАРЕ И ГРАДЊА НОВЕ ПСИХИЈАТРИЈЕ У ОВОЈ ГОДИНИ

МОНТЕКС МК-ДК ИНВЕСТ ГРАДИ НОВУ ЗГРАДУ У ЈУЖНОМ БУЛЕВАРУ

ЈКП Зеленило Београд

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

1 Коментар
Највише гласова
Најновије Најстарије
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
Danilo
Danilo
2 године пре

Ne znam da li sam pogresno razumeo… Читај даље »

1
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x