КИНЕЗИ У ПОХОДУ НА БОРЧУ: 2020. ПОЧЕТАК ГРАДЊЕ ТЕХНОЛОШКОГ ПАРКА

(Идејни пројекат )

Изградња Индустријског парка у Борчи кренуће почетком следеће године, најавио је  министар задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић, првог дана 4. конференције Кине и 17 земаља централне и источне Европе (ЦИЕ) која се одржава на Београдском сајму.

Поповић је додао да ће у новембру бити завршено формирање заједничке српско-кинеске компаније која ће реализовати овај пројекат.

– То ће бити најмодернији индустријско-технолошки парк у овом делу Европе и сигуран сам да ће, лидери иновација, нових индустрија и напредних технологија из Кине и Европе бити у том парку – рекао је Поповић на конференцији за медије после министарског састанка одржаног у оквиру конференције.

Партнер Владе Србије у реализацији Српско-кинеског индустријског парка је кинеска компанија ЦРБЦ. Парк ће бити реализован у три фазе, а заинтересовани инвеститори моћи ће да купе или да изнајме земљиште у оквиру њега.

Министар за науку и технологију Кине Ванг Џанг казао је да постоји жеља да се унапреди сарадња у области иновација са Србијом и другим земљама централне и источне Европе.

– Кроз механизам сарадње са 17 држава централне и источне Европе биће створена боља заједница иновативне сарадње. Желимо да појачамо сарадњу између влада, универзитета, научно-технолошких паркова, предузећа из Кине и осталих 17 земаља – поручио је Џанг.

Он је рекао да су ове земље дуго година партнер Кине и додао да су постигнути плодотворни резултати у области производње машина, космонаутике и биоинжерењинга.

Учесници конференције први пут у Србији могли су да се увере у брзину преноса података 5Г технологије, у простору хале 4 Београдског сајма, као и да тестирају симулатор кретања брзог воза у различитим временским условима. Гостима је показана и изложба о тројици српских великана светске науке: Милутину Миланковићу, Михајлу Пупину и Николи Тесли.

 

Екапија

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x