ГРАД ЋЕ УПРАВЉАТИ СА 300 СЕМАФОРА ИЗ ЈЕДНОГ ЦЕНТРА

Заменик градоначелника Београда Горан Весић изјавио је да је Град Београд расписао тендер за модернизацију система светлосне сигнализације на око 300 раскрсница на уличној мрежи Београда.

– Овај посао, чија је вредност 2,3 милијардe динара, биће спроведен у три наредне године, a опрема која ће се уграђивати на уличној мрежи представља последњу реч технологије у овој области и оствариваће велике уштеде у електричној енергији.

Ове раскрснице биће под контролом централног система и њима ће се управљати из једног центра, а систем ће мењати режим рада на основу промена саобраћајног оптерећења – поручио је заменик градоначелника.

Он је рекао да ће последице увођења овог система бити краће време путовања и смањење саобраћајних гужви.

– Једна од карактеристика овог система адаптибилног управљања саобраћајем јесте давање приоритета возилима јавног превоза.

 

Сваки трамвај ће бити опремљен Stream OBU (On Board Unit) јединицом која користи GPS за одређивање позиције и мобилну мрежу за слање података централном систему. Ови подаци се прослеђују семафорским контролорима и утичу на паљење зеленог светла у циљу давања приоритета трамвајима – објаснио је заменик градоначлника Горан Весић.

 

Он је најавио да ће тендер бити отворен 16. августа 2019. године.  

– Светска искуства градова који су увели овакав системе говоре да очекивани ефекти увођења адаптибилног система управљања саобраћајем остварују се временском уштедом од 15 до 20 одсто у односу на стање пре увођења оваквог система – рекао је Горан Весић.

 

Беоинфо

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x