Дан сећања на жртве Холокауста у Београду. Закон о Старом сајмишту у припреми.

          Поводом дана сећања на жртве Холокауста у Београду положени венци на Споменик жртвама геноцида на Старом сајмишту.

          Председник градске скупштине Никола Никодијевић подсетио је да је 10. мај дан када су немачки окупатори заједно са сарадницима, прогласили да је Београд први ослобођени град од Јевреја.

„На срећу, то није била истина. Један број Јевреја се спасао тако што је живео под другим именом и презименом, један број је приступио Партизанском покрету. Трагедија је то што је 80 одсто јеврејске популације у Београду ипак страдало, а Старо сајмиште је место где је био највећи логор у коме су страдали Јевреји, Срби и Роми“, рекао је Никодијевић.

Према његовим речима, Влада Републике Србије и Град Београд заједно припремају закон о Старом сајмишту.

„Старо сајмиште треба да буде меморијални комплекс који ће будуће генерације подсећати на ужасе који су се десили на овом месту. Као што су страдања Јевреја и других, који су били на страни правде, у Другом светском рату на достојан начин обележена у читавој Европи тако заслужује да буде и у Београду. Постојаће један меморијални центар који ће имати три целине јер су у овом логору страдали Срби, Роми и Јевреји, прецизирао је Никодијевић.

Одлуком скупштине града из 2014. 10. мај је проглашен Даном сећања на жртве Холокауста.

Венце су положили и Горан Весић, заменик градоначелника, представници Јеврејске општине, амбасадорка Израела у Србији Алона Фишер Кам и председник Градског одбора Субнор Бора Ерцеговац.

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x