КОНКУРС ЗА УРЕЂЕЊЕ АРХЕОЛОШКОГ ПАРКА БЕЛО БРДО

КОНКУРС ЗА УРЕЂЕЊЕ АРХЕОЛОШКОГ ПАРКА БЕЛО БРДО

Конкурс за уређење археолошког парка Бело брдо је расписан пре десет дана и наредних недеља трагаће се за најбољим решењима за објекте за посетиоце и научноистраживачког центра у Винчи.

Јавни међународни урбанистичко-архитектонски конкурс је расписао Републички завод за заштиту споменика културе, а спроводилац је Удружење архитеката Србије.

ПОВОД И ЦИЉ КОНКУРСА

Повод за расписивање конкурса је потреба да се преиспитају потенцијали и афирмишу могућности формирања и развоја Археолошког парка на специфичном простору, као једног од стратешких националних пројеката очувања археолошког наслеђа и као подршка активацији културног, археолошког и конгресног туризма везано за предметни простор.

Археолошко налазиште „Бело брдо“ у Винчи представља непокретно културног добро од изузетног значаја за Републику Србију.

Посебан циљ конкурса је очување културног наслеђа кроз просторно-програмску организацију која обезбеђује услове за приближавање теме и периода развоја цивилизације посетиоцима кроз различите модалитете

Археолошко налазиште на самом локалитету,

Архео парк као позиција интерпретације начина живота винчанске културе,

Центар за посетиоце као позиција презентације налаза и

Научноистраживачки центар неолита као позиција за унапређење истраживања неолитских култура кроз мултидисциплинарни приступ, едукацију и популаризацију укључених научних области.

Изабрана решења представљаће основ за израду урбанистичко-техничке и пројектне документације за потребе реализације уређења и изградње Археолошког парка Бело брдо.

ПРЕДМЕТ КОНКУРСА

Предмет конкурса је идејно решење простора Комплекса Археолошког парка Бело брдо у Винчи са објектима Центра за посетиоце и Научноистраживачког центра неолита и обухвата:

 • Идејно урбанистичко-архитектонско решење простора комплекса Археолошког парка Бело брдо,
 • Идејно решење мобилних елемената и објеката у функцији Археолошког налазишта и уређења простора Заштићене околине археолошког налазишта
 • Идејно архитектонско решење објекта Центра за посетиоце са припадајућим спољним простором
 • Идејно архитектонско решење објекта Научноистраживачког центра неолита са припадајућим спољним простором
 • Идејно решење простора Архео парка и главног паркинга комплекса са пратећим садржајима
 • Идејно решење уређења приобаља Дунава у зони Археолошког парка Бело брдо – шеталиште, пристан и обалоутврда


Предмет конкурса је и идејно решење уређења леве и десне обале реке Болечице уз зону конкурсног обухвата, простора непосредно уз саобраћајну везу између подцелине Научноистраживачког центра неолита и приобаља реке Болечице, као и простора приобаља Дунава од границе зоне конкурсног обухвата узводно у дужини од око 600м, на анкетном нивоу.

Шире окружење налазишта Фото: www.vinca.konkurs.rs

О ВИНЧАНСКОМ НАЛАЗИШТУ

Бело брдо је археолошко налазиште изузетне археолошке вредности.

Позиционирано је југоисточно од Београда, на десној обали Дунава, у насељу Винча.

Чине га археолошки остаци једног од највећих и свакако најдуговечнијег неолитског насеља у Србији и представља један од најзначајнијих неолитских локалитета, експонената Винчанске културе, у Европи. Име Бело брдо добило је по светлој боји лесне терасе на којој се налази.

Винчанска култура

Винчанска култура је термин којим називамо феномен у материјалној култури који се јавља током млађег каменог доба (5300-4500 година пре нове ере) на југоисточном делу европског континента.

Поједина њена насеља премашивала су величином и бројем житеља не само сва истовремена неолитска насеља, већ и прве градове знатно касније настале у Месопотамији, Егеји и Египту.

Револуција коју уводе носиоци винчанске културе тиче се пре свега идеје суживота и формирања сталних заједница какве до тада нису постојале. Потврђено је да је у винчанској култури присутна најранија екстрактивна металургија бакра (процес у коме се метал трансформише топљењем) и цинабарита.

Период који зовемо „Неолитска револуција“ и који се може детаљно пратити на Винчи, обухвата неколико кључних промена које су људске групе прихватиле – седентаризам (живот на истом месту), пољопривреду, сточарство, керамичку производњу. Да би уопште схватили колико је та промена револуционарна, треба имати у виду да је људски род еволуирао током неколико стотина хиљада година, а да мање од 5% нашег еволуционог пута траје живот у већим заједницама које живе на истом простору, а једно од неколицине места где је тај концепт суживота започео је управо централни Балкан.

Винчанска култура рађа једну од најфасцинантијих појава у европској праисторији, а то су управо насеља, која се могу назвати прото-градовима. Насеља винчанске културе су најчешће обухватала око 30 хектара површине, с тим да постоје и насеља која су обухватала до 80 хектара. На већини до сада истражених локалитета организација насеља подразумева густ распоред кућа – размак између кућа неретко је мањи од једног метра, што указује на изузетно развијене друштвене односе.

Конкурсни рокови

Почетак конкурсног рока/ датум оглашавања 29.03.2022.
Питања у вези конкурса учесници могу поставити до 12.05.2022.
Крајњи рок за подношење конкурсних радова је 08.08.2022. године до 15:00 часова
Објављивање резултата конкурса је до 01.09.2022. године до 23:59 часова

Састав жирија

Председница жирија:

 • проф. Весна Цагић Милошевић, архитекта

Чланови жирија:

 • Бојана Вишекруна, мастер филозоф, саветница председнице Владе за креативне индустрије и науку, Влада Републике Србије
 • проф. др Дубравка Ђукановић, архитекта, директорка Републичког завода за заштиту споменика културе
 • проф. Горан Рако, архитекта
 • Иља Микитишин, архитекта

Уколико до утврђеног рока пристигне најмање 10 радова и уколико исти задовољавају пропозиције конкурса доделиће се следеће награде у укупном износу нето наградног фонда од 51.000,00 евра према следећој расподели:

Прва награда………………24.000,00
Друга награда…………….14.000,00
Трећа награда………….……7.000,00
Два откупа од по……………3.000,00

Детаљи конкурса: www.vinca.konkurs.rs

ЧИТАЈТЕ ЈОШ И:

ПУПИНОВА ПАЛАТА ГРАДИЋЕ СЕ НА НОВОМ БЕОГРАДУ

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x