ЧУКАРИЧКИ РУКАВАЦ: СМРАД РЕШАВАЈУ ЋИШЋЕЊЕМ МУЉА

чукарички рукавац сирово

Чукарички рукавац је главни извор непријатних мириса на које су се грађани жалили у последње време. Једино је галебовима лепо Фото: Београдске.рс

 

Инспектор установио да незаконито постављени сплавови умањују нормалан проток воде. – Прошло је већ месец дана од када су грађани надлежнима пријавили непријатне мирисе, чак и угинулу рибу, али се до јуче није много учинило да се то промени.

Почело је чишћење корита Чукаричког рукавца из кога се већ дуже време осећа непријатан мирис. Како би се овај проблем бар делимично решио биће уклоњен наталожени муљ са дна рукавца. Посао је поверен „Србијаводама”, а рок завршетка радова је 60 дана.

– Утврђено је да је минималан протицај воде на ушћу Топчидерке у Чукарички  рукавац због чега ћемо очистити корито рукавца и на тај начин омогућити пролаз воде ка Сави. Санација десне обале реке Саве, у зони рукавца обухватиће и геодетско обележавање и снимање терена са израдом Елабората за извођење радова, као и ископ наноса пловним багером – кажу у ЈПВ-у „Србијаводе”.

Пре нешто више од месец дана грађани су због непријатног мириса, али и појаве угинуле рибе, обавестили надлежне. На терен је изашао градски водни инспектор, а затим и стручњаци Агенције за заштиту животне средине који су  утврдили да је у реци и рукавцу повећана концентрација амонијака и нитрата, а знатно смањена количина кисеоника. Водни инспектор је установио и да бројни сплавови, постављени супротно важећим законима града, утичу на смањење протока воде у рукавцу.

За стање у рукавцу, зна се већ одавно, криви су појединци и предузећа који Топчидерку сматрају колектором, па у њу изливају канализационе воде и тако загађују и реку и рукавац.

– Дугорочно решење овог проблема је могуће када се отклоне фактори загађења и када се изграде уређаји за пречишћавање технолошких отпадних вода и реши проблем канализационог система. У међувремену, како би се спречило будуће загађење Чукаричког рукавца, неопходно је да се, заједничким деловањем градских и републичких органа, утврде узроци загађења, односно ко су загађивачи и да им се наложи да предузму одговарајуће мере за спречавање или смањење загађивања реке – рекли су у „Србијаводама”.

 

Загађивачи дужни да пречисте отпадне воде

 

Законом о водама је прописано да они који испуштају загађујуће материје у систем канализације или директно у водоток, те материје морају потпуно или делимично одстранити пре пуштања.

Дужни су, такође, да пречисте отпадне воде, да поставе уређаје за мерење количине отпадних вода и да испитују параметре квалитета отпадних вода и њихов утицај. Очигледно је да се они коју трују Чукарички рукавац нимало не придржавају Закона о водама. Невоља је међутим што још нису идентификовани, а камоли кажњени.

 

Политика, Београдске.рс

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

5 1 глас
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x