БЕОГРАД И ЗВАНИЧНО КАНДИДАТ ЗА ЕКСПО 2027.

ЕКСПО 2027 - ПЛАН ЗА НОВИ БЕОГРАДСКИ САЈАМ НА 113 ХЕКТАРА2

Град Београд је званични кандидат за организацију Међународне светске изложбе (Еxpo) 2027. године са темом „Игра(ј) за човечанство – спорт и музика за све”, саопштила је организација „Belgrade Еxpo 2027“.

Презентација кандидатуре Београда биће одржана данас у Паризу, а земља домаћин биће изабрана у јуну 2023. године.

– То је прилика да Београд угости милионе посетилаца из Србије и из целог света, и тако учврсти статус регионалног центра културе и уметности. Република Србија и Београд доказали су у бројним приликама до сада да поседују способност, организационе, стручне и људске капацитете за организацију највећих међународних догађаја.

Организација овако великог и значајног догађаја у нашем главном граду подразумева ослањање на све потенцијале које наша земља има – наводи се у саопштењу.

Указује се да је управо због тога ова изложба представља догађај од националног значаја.

Уколико Београд победи на кандидатури за ЕКСПО 2027 и буде домаћин те манифестације, за три године ћемо добити национални стадион и нови сајамски простор у главном граду, Зоран Гајић, министар спорта (Танјуг)

„Belgrade Еxpo 2027“ подсећа да је прва презентација поводом кандидатуре Србије одржана у јуну ове године у Паризу, током 170. заседања Генералне скупштине Међународног бироа за изложбе (БИЕ).

ВИДЕО: ЛОКАЦИЈА БУДУЋЕГ КОМПЛЕКСА ОКО НАЦИОНАЛНОГ СТАДИОНА

Експо 2027 у Београду презентују и уметници и спортисти

Како пише у саопштењу, министар Мали је нагласио да је Србија економски, културни, туристички и спортски центар овог дела Европе, као и да су Република Србија и Град Београд у потпуности спремни да организују манифестацију као што је Еxpo 2027.

Додаје се да ће презентација наше кандидатуре бити одржана данас у Паризу, на 171. Генералној скупштини БИЕ и да ће на том догађају говорити министар Мали, министар спорта Зоран Гајић, градски урбаниста Марко Стојчић, и престижни српски уметници – виолиниста Стефан Миленковић и глумачки бард Мики Манојловић, уз видео-укључење Новака Ђоковића.

Наводи се да је током вечери, у складу са поступком кандидатуре, планиран свечани пријем за високе званичнике, на коме ће домаћини бити супруга председника Србије Тамара Вучић и премијерка Ана Брнабић.

Земљу домаћина Еxpo 2027 изабраће 170 земаља чланица БИЕ тајним гласањем у јуну 2023. године.

У саопштењу се истиче да Србија има огромно и доказано искуство у креирању атрактивног окружења за инвестиције, и лидер је у привлачењу највише страних директних инвестиција по глави становника у последњој деценији и да се очекује да Београд, ако буде изабран за домаћина, посетити преко 2,6 милиона људи, уз економски ефекат од око 1,1 милијарди евра.

Новости,

ЧИТАЈТЕ ЈОШ И:

ЈОШ ЈЕДНА КОМПАНИЈА ИЗ РУСИЈЕ ОТВАРА РАЗВОЈНИ ЦЕНТАР У СРБИЈИ

ОДЛУЧЕНО: ОВО СУ ФИРМЕ КОЈЕ ЋЕ ГРАДИТИ НАСТАВАК ЛИНИЈСКОГ ПАРКА

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

3 2 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x