КОМИСИЈА ОДБИЛА ДА ИСТРАЖУЈЕ ТАКСИ КАРТЕЛ, ВУЧИЋ: ЖАЛИЋЕМО СЕ УСТАВНОМ СУДУ

Рат за тржиште између таксистa и удружењa грађана ,,CarGo“ уз учешће и државних органа ће се наставити и пред Уставним судом.

 

Антимонополска комисија је одбила захтев удружења ,,CarGo“ да преиспита да ли је угрожена конкуренција на тржишту и да ли постоји такси картел.

 

У исто време ,,CarGo“ је поднео кривичну пријаву Вишем суду против  председника Антимонополске комисије ,,за несавестан рад којим је нанета вишемилионска штета“.

Председник удружења, Александар Вучић сматра да је одбијање његовог захтева освета за пријаву.

-Врло је јасно да је реч о освети. Такође, види се да је документ писан у брзини, јер овог образложења би се постидела и стручна служба Комисије. Прво, није у складу са њиховим ранијим мишљењем, а затим и што је овим Комисија заузела до сада невиђени став да картелско удруживање представља активност лобирања. Стручна служба Комисије ради у складу са највишим стандардима, па верујемо да је и њима ово образложење смешно – изјавио је Александар Вучић.

Са друге стране, Комисија за заштиту конкуренције сматра да таксисти нису нарушили основна правила конкуренције.

Подношење кривичне пријаве против председника Милоја Обрадовића у Комисији за заштиту конкуренције сматрају „непримереним видом притиска на рад Комисије, као независног државног тела“.

Реагујући на саопштење Комисије, Вучић је нагласио да су овом очигледном осветом директно погажени Устав и Европска конвенција о људским правима.

– Овом одлуком директно је повређено право на правично суђење, јер је одлучивао председник Комисије који је пристрасан у овом случају. Након што је кривична пријава директно довела у сумњу његову непристрасност, морао је да обавести Савет комисије јер је постојао основ за његово изузеће из случаја. Али, очигледно је реч о човеку који гази Устав због личне освете. – истакао је Вучић.

Вучић је најавио да ће поднети жалбу Уставном суду због кршења права на правично суђење, али и да ће о овим дешавањима бити обавештена и Европска комисија.

– „ЦарГо”, као Удружење 500.000 грађана Србије, само тражи од председника Комисије да ради у интересу Србије и грађана, по законима наше земље. Нећемо дозволити да част Комисије буде жртва било чије уздрмане фотеље. Зато ћемо се обратити Уставном суду и затражити да се заштите институције и правни поредак од самовоље појединаца. Истовремено, обратићемо се и европским инстанцама јер је ово грубо кршење људских права и у супротности је са Поглављем 22 о приступању Србије ЕУ – изјавио је Вучић.

 

ИНСПЕКЦИЈА ОДУЗЕЛА ДИВЉЕ ТАКСИ ВОЗИЛО

Инспектори Секретаријата за инспекцијске послове и Комунална милиција, извршили су ванредни надзор над радом нерегистрованих такси превозника.

Од лица које нема одобрење за обављање такси превоза путника одузели су возило марке „шкода рапид”, чији је корисник лизинга „Cammeo” група д.о.о, саопштавају из Секретаријата за инспекцијске послове.

Против нерегистрованог таксисте поднеће се захтев за покретање прекршајног поступка по хитном поступку дежурном судији за прекршаје, а против „Cammeo” и одговорног лица пријава за привредни преступ.

 

Београдске.рс, Блиц, Новости, Беоинфо

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x