АЛТА КУЛА СА СМАЊЕНОМ ВИСИНОМ НА ЈАВНОМ УВИДУ

АЛТА КУЛА

Алта кула, једно од предложених старијих решења

Алта кула првобитно најављена као објекат висине до 120 метара, према нацрту Плана детаљне регулације, смањена је за 20 метара.

Један од главних разлога за интервенцију је велики број примедби станара околних зграда и блокова на Новом Београду.

Планом детаљне регулације се задржава капацитет дат Планом генералне регулације, али се висински дефинишу три зоне изградње – до 100, до 32 и до 15 метара.

Нацрт је иницирао инвеститор, компанија „Алта холдинг“ из Земуна, како би се припремила градња новог стамбено-пословног центра. Пре годину дана био је и Рани јавни увид за локацију.

Положај куле је дефинисан тамним правоугаоником десно Фото: Нацрт ПДР-а

На углу Булевара Зорана Ђинђића и Булевара уметности налази се објекaт „Алта“ банке (бивша „Јубмес“ банка) који је доброг бонитета, међутим лоше позициониран у односу на изузетно широку раскрсницу два булевара, наводи се у нацрту.

Објекат ће бити замењен новим.

Блок 32 је окружен са неколико важних саобраћајница:

– Булевар Зорана Ђинђића – улица правог реда

– Булевар уметности – улица другог реда

– Булевар Омладинских бригада – магистрална саобраћајница

– Булевар Арсенија Чарнојевића – аутопут

На целој територији плана, на подручјима у зони вишепородичног становања (С5, С8, С9 и С10), зонама мешовитог градског центра (М1, М2, М3 и М4), као и у зонама са комерцијалним саджајима (К1 и К2), висина и спратност објеката, дефинисана у правилима за висину објеката, може се повећати, а урбанистички параметри и положај објекта ускладити, кроз израду Плана детаљне регулације, који у себи садржи Анализу и потврду испуњености критеријума за изградњу високог објекта, на који сагласност даје Комисија за планове Скупштине града Београда, пише у Нацрту.

ПЛАНИРАНЕ ПОВРШИНЕ

Укупна бруто развијена грађевинска површина за Блок 32 је нешто више од 80.000 м2.

ОСНОВНА ПРАВИЛА ГРАЂЕЊА ЗА КОМЕРЦИЈАЛНЕ САДРЖАЈЕ – ЗОНА К1-1.

У нацрту ПДР-а се наводи да комерцијалним садржајима компатибилна намена становање може бити заступљена са највише 40%. Однос основне и компатибилне намене је дефинисан у односу мин. 60% : макс. 40%.

Примедбе

Најчешће примедбе станара су проблем са паркирањем (паркинг места која користе станари заузимају и запослени у пословним зградама), лош колски саобраћај, гужве, страх да ће сенка куле замрачити станове).

Одговор је да би се изградњом нове саобраћајне мреже дефинисане Регулационим планом дела блока 32 тај проблем решио, пише у документацији.

Како се наводи, висина објекта је сагледана из свих аспеката у оквиру Анализе и испуњености критеријума за изградњу високог објекта па је локација добила оцену +8, што значи да је повољна за изградњу.

Према анализи, сенка куле неће заклонити станове, јер се већ после 8 ујутру креће према Булевару Зорана Ђинђића, па је једини објекат у раним јутарњим сатима под сенком на КП 1172/17.

Анализа кретања сенке, део из Нацрта ПДР-а.

Јавна седница Комисије за планове Скупштине града Београда, одржаће се у згради Градске управе града Београда, у Улици краљице Марије бр. 1 (сала на 20. спрату), 20. октобра 2022. године у 13 часова. У току јавне седнице, сва присутна физичка и правна лица која су поднела примедбе у вези са Нацртом плана у писаном облику, могу образложити примедбе пред Комисијом за планове Скупштине града Београда. 

Нацрт ПДР-а је израдио пројектни биро ,,ЗАП“ из Београда, а јавни увид ће трајати до 27. септембра ове године.

Беоинфо

  • ЧИТАЈТЕ ЈОШ И:

НОВА ЗГРАДА У НЕВЕСИЊСКОЈ НА УГЛУ СА МАКЕНЗИЈЕВОМ УЛИЦИ

СПРЕМАЈУ СЕ РЕКОНСТРУКЦИЈЕ СТРАХИЊИЋА БАНА И МАРКА КРАЉЕВИЋА

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x