Завршите обавезе на време – празници затварају шалтере

Због предстојећег Васкрса, већина државних институција, као и фирме и банке, неће радити у петак, понедељак и уторак. Како пише Данас, већина банака је одлучила да затвори све своје експозитуре током трајања празника, али има и оних које ће оставити једну или више њих да дежурају.

Поједине банке које раде суботом на тај дан неће мењати радно време.

С обзиром да ће ипак скоро сви шалтери у Србији од петка бити затворени, савет банкара је да грађани финансијске послове обаве до сутра, јер ће у супротном вероватно морати да сачекају тек следећу среду за заврше планирани посао.

У Интези ће нерадни дани бити и петак и субота, као и прва два дана следеће недеље. Ипак, током трајања празника, у Интези ће радити Кориснички сервис и говорни аутомат, а као и у другим банкама, функционисаће и услуге електронског банкарства.

У Рајфајзену кажу да ће петак бити нерадан дан, али ће у Београду, у Меркатору и тржном центру Ушће, експозитуре ипак радити – у Меркатору редовно, а у Ушћу скраћено – до 18 часова. У суботу ће радити све експозитуре које су и иначе отворене тим даном. У недељу неће радити ниједна експозитура Рајфајзена, док ће у понедељак и уторак опет радити само Меркатор и Ушће, и то обе пуно радно време.

У Комерцијалној банци ће све експозитуре бити затворене од петка до уторка, уз изузетак огранка у тржном центру Делта сити, који ће радити свим данима (осим недеље), с тим што ће само у петак радно време бити скраћено до 18 часова.

Уникредит банка је одлучила да затвори све своје експозитуре током празника, а тако је урадила и Сосијете женерал банка.

Закон о државним и другим празницима предвиђа да се у Србији славе васкршњи празници, почев од Великог петка и закључно са другим даном Васкрса. Други дан је понедељак, али пошто исти закон предвиђа да се у случају када празник „пада“ у недељу, нерадни дан помера за понедељак, онда се и други дан „празновања“ помера на уторак.

Законска обавеза

Закон о државним и другим празницима прописује да су сви државни органи и предузећа дужни да обуставе рад током трајања празника. Ипак, ако би прекидањем обављања делатности одређене фирме или државног органа „настале штетне последице за грађане и државу“, закон предвиђа обавезу наставка рада. Такође се дозвољава оним фирмама чија „природа делатности, односно технологија процеса рада захтева непрекидан рад“, да наставе са послом и током трајања празника.

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x