ПАРК КОД МОСТАРСКЕ ПЕТЉЕ У НОВОМ РУХУ

ПАРК КОД МОСТАРСКЕ ПЕТЉЕ

ЈКП „Зеленило-Београд“ започело је радове на другој фази ревитализације парка „Лепи изглед“ који се налази у близини Мостарске петље.

 Површина на којој се изводе радови износи преко 13 хиљада м2. Парк је подељен на неколико функционалних целина. Спортски терени са припадајућим стазама и зеленим површинама обухватиће површину од седам и по хиљада м2, парк за псе скоро 1000 м2, а  дечје игралиште са простором за миран одмор простираће се на површини од безмало 5.000  м2.

Део парка са спортским садржајима састојаће се од терена за баскет и теретане на отвореном. У делу површине поред терена за баскет формираће се зид висине 45цм, на коме ће бити постављене храстове лајсне за седење. 

Теретана на отвореном заузимаће површину од 151 м2. Предвиђено је постављање шест реквизита за фитнес погодних за вежбање различитих група мишића.

Парк за псе ће бити ограђен металном оградом ради већег комфора љубимаца и њихових власника.

Састојаће се од травнате површине и површине са подлогом од мешавине шљунка и зеолита, намењена за хигијену љубимаца. На простору парка за псе биће постављено  шест клупа са наслоном и седам ђубријера од којих су четири намењене за отпад љубимаца.

Биће уграђено шест реквизита дресуру паса.

На делу где је планирана изградња дечјег игралишта и простора за миран одмор биће извршена санација свих чврстих застора уз измене које обезбеђују приступ садржајима особама са инвалидитетом.

Матрица површине ће бити нешто измењена у односу на постојеће стање, тако да је на делу старог игралишта предвиђен плато за миран одмор, а на месту постојећег кошаркашког терена биће изграђено ново дечје игралиште.

Остатак површине старог дечјег игралишта постаје травњак.

Плато за миран одмор биће формиран тако да омогући простор за столове за шах и биће одвојен зеленом површином од приступне стазе. Биће постављена три метална шах-стола са клупама. Застор на овом платоу биће од комбинација асфалта и гранитних плоча.

Дечје игралиште биће опремљено реквизитима за све узрасте. Малишанима ће на располагању бити девет савремених реквизита, и то:  две њихалице, две клацкалице од којих је једна за децу са посебним потребама, две љуљашке, једна вртешка-љуљашка за децу са посебним потребама и два комбинована реквизита за децу. Сви реквизити су постављени на гуменој подлози црвене боје.

На самом крају Улице Кнеза Милоша, у непосредној близини садашњег парка некада се налазила кафана „Лепи изглед“. Ову кафану су углавном посећивали виноградари из оближњих крајева. Виногради су се тада простирали по ободима београдских узвишења, која су данас густо изграђени делови града. Пре једног и по века, то су били делови београдске периферије која је била позната по занатлијама и кафани „Лепи изглед“. Поред кафане налазила се и бакалница на којој су била насликана три кључа и изнад њих круна. Сматра се да је због тога читав крај, између Мостара и Железничке станице, понео назив „Три кључа“.

Пешачке стазе у парку су већином са завршним застором од ситнозрног асфалт бетона, оивичене гранитним ивичним тракама.  Потпорни зидови ће бити обложени фрезованом гранитном коцком. Степеништа ће бити од гранитног масива са подестима обложеним гранитним плочама.

Ободна стаза која се пружа око читавог парка ће такође бити комплетно обновљена. Површина ове интервенције је 2.085м2. Завршна обрада ободне стазе биће израђена у комбинацији асфалт бетона са белим бетонским плочама у виду бордуре. Прикључна стаза ка степеништу које води ка Мостарској петљи је предвиђена са застором од гранитних плоча и са гранитном ивичном траком.

Од мобилијара у парку планирано је постављање укупно 25 нових ђубријера, од чега су три са додатком за љубимце. Предвиђено је постављање 20 клупа са наслоном, шест клупа без наслона, као и клупе од храстових гредица на бетонским зидовима.

На прилазима игралишту налазиће се две информативне табле са информацијама о начину коришћења реквизита, док ће само игралиште бити ограђено металном оградом ради веће безбедности корисника.

Обнова травних површина у парку биће извршена након завршетка грађевинских радова.

Предвиђени рок за завршетак радова је 31.12.2021. године.

ЈКП Зеленило-Београд

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x