Осуда каменовања нове чесме код „Црвеног петла“

У ноћи између петка и суботе хулигани су бетонским коцкама каменовали и оштетили нову чесму од белог прилепског мермера у центру Београда код „Црвеног петла“.

каменована чесма
Камена коцка оштетила поршину чесме Фото: Беоинфо

„Инцидент је пријављен полицији, а око чесме има неколико камера, тако да би починиоци врло брзо требало да буду пронађени“, рекао је Тањугу градски менаџер Горан Весић након обиласка лица места са градским архитектом Милутином Фолићем и директором „Беоком” сервиса Дарком Главашем.

Заиста смо запањени чињеницом да било коме падне на памет да на овај начин уништава нову чесму, која је део нове пешачке зоне и треба да наш град претвори у модеран европски град“, рекао је Весић.

Он сматра да је то последица кампање која се води против свих нових пројеката у граду, као што су не само пешачка зона, већ и Цветни трг, Београд на води, Трг републике…

„Све оно што ова власт покушава да уради и што уради наилази на осуду преко друштвених мрежа и организовање оваквих инцидената, тако да и не чуди да некоме после такве хистерије падне на памет да уништава имовину. То је нешто што Скупштина града најостије осуђује“, нагласио је Весић.

Он је апеловао на све грађане Београда да подрже напоре на уређењу града, као и на оне који се противе новим пројектима, било из политичких или других разлога, да не позивају на уништавање имовине.

„После ових пројеката град ће бити лепши. Молим све да дају шансу да се ови пројекти реализију и да воде рачуна шта и на који начин изговарају и карактеришу ове пројекте, јер очигледно има људи који ове пројекте схватају као отворен позив да уништавају имовину града“, напоменуо је Весић.

Милутин Фолић, градски архитекта је указао да је чесму, која је планирана за то место још 1996. године, пројектовао Бранислав Јовин који је један од наших највећих архитеката.

Према његовим речима Јовин је пројектовао и целу пешачку зону Кнез Михајлове улице, Делијску чесму, фонтану испред Руског цара…

„То је дакле исти ауторски печат и део истог пројекта, који неки људи и на твитеру и на другим дрштвеним мрежама из различитих, а верујем највише из политичких разлога, осуђују „, рекао је Фолић истичући да овај пројекат није политички.

Осврћући се на коментаре да је чесма код „Црвеног петла” копија чесме у Требињу, Фолић је појаснио да то није тачно, већ да је аутор Јовин дозволио да се требињска чесма уради по узору на ову београдску која тада још није била постављена, преноси Тањуг.

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x