МУЗЕЈ ГРАДА БЕОГРАДА: КОНКУРС ДО КРАЈА ГОДИНЕ, 20 МИЛИОНА ЕВРА ЗГРАДА

МУЗЕЈ ГРАДА БЕОГРАДА

Музеј града Београда у наредних неколико година треба да добије нову зграду.

До краја године биће расписан конкурс за коначну реконструкцију старе зграде Војне академије, у коју би Музеј града Београда требало да се усели, најавио је заменик градоначелник Горан Весић.

– Реч је о згради која се налази на углу Ресавске и Немањине улице и има 17.000 квадрата. Град ће следеће године почети реконструкцију те зграде, што ће коштати око 20 мил ЕУР, и тако ће на једном месту бити сачувано седам хиљада година наше историје.

Требало би да реконструкција траје наредне три године – истакао је Весић, додавши да Музеј града Београда постоји 117 година и да никада није имао своју кућу, већ се налази на 14 локација.

Музеј града Београда, унутрашње двориште и амфитеатар Фото: Бировиа.рс
Музеј града Београда, унутрашње двориште и амфитеатар Фото: Бировиа.рс

Заменик градоначелника ово је рекао приликом постхумне доделе награде Музеја града Београда нашем великом сликару Владимиру Величковићу, пренео је Беоинфо.

Весић је подсетио да је архитекта Александар Дероко био последњи стваралац у култури који је примио ову награду 1973. године.

– Њему Град Београд подиже ове године споменик на Топличином венцу, а како је рекао, има симболике у томе да ће га радити вајар Зоран Кузмановић, који је и аутор данас уручене скулптуре-награде – навео је.

 

МУЗЕЈ ГРАДА БЕОГРАДА- КАКО ЋЕ ИЗГЛЕДАТИ НОВА ЗГРАДА?

 

Аутори идејног решења за реконструкцију и доградњу објекта у Ресавској улици 40б су архитекте Јелена Ивановић Војводић, Горан Војводић и Јована Грујевска из фирме “Бировиа”.

Радови ће подразумевати реконструкцију зграде и доградњу 3.300 м2 у унутрашњем делу објекта.  Постојећи објекат и новоизграђени део биће исте висине, али ће нова ивица бити 5 метара дубље ка дворишту.

Музеј града Београда ентеријер, Фото: Бировиа.рс

Између старог и новог дела постојаће хоризонталне комуникације, док ће имати и лифтове. Тај део ће наткривати провидан кров, па ће дневно светло додатно истакнути простор.

Према замисли аутора, потребна је изградња и новог отвореног степеништа, које ће интегрисати два дела објекта и створити простран хол на главном улазу из Ресавске улице.

 

Музеј града Београда,  Фото: Бировиа.рс
Музеј града Београда, Фото: Бировиа.рс

Улазна врата ће добити стаклени портал, док ће оригинални делови зграде бити наглашени.

Унутрашње двориште имаће  амфитеатар и обликован плато. Поред изложби на отвореном двориште може да послужи за организацију догађаја, скупова, предавања и слично.

Музеј града Београда,  Фото: Бировиа.рс
 Фото: Бировиа.рс

Музеј града Београда основан је 1903. године као општински музеј, а после Другог светског рата добија данашњи назив. Фонд и збирке чини више од 140 хиљада примерака дуге и богате историје Београда. Музеј има археолошко, историјско и уметничко одељење, подељено у 25 одсека са 23 легата.

Здање архитекте Димитрија Лека у Ресавској улици се простире на око 17.000 квадрата, а подигнуто је 1899. године и представља објекат под претходном заштитом.  Зграда је пројектована у неоренесансном духу са класичним декоративним елементима на фасади.

 

Београдске.рс, Беоинфо, Бировиа.рс

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x