МИНИСТАРСТВО ГРАЂЕВИНАРСТВА ПОДНЕЛО ТУЖБУ ЗБОГ ОБУСТАВЕ РАДОВА НА ГОНДОЛИ

(Фото: Беоинфо)

Пре скоро три месеца Управни суд донео је одлуку да привремено заустави радове на реализацији пројекта изградње гондоле.

Наиме, Регулаторни институт за обновљиву енергију и животну средину (РЕРИ) тужио је Министарство грађевинарства, које је издало грађевинску дозволу за припремне радове на изградњи жичаре на једној парцели на Калемегдану, након чега је Управни суд радове привремено обуставио до доношења коначне одлуке о законитости одлуке.

Иако је Министарство у првој реакцији саопштило да ће поштовати овакву одлуку Суда, убрзо је поднело тужбу Врховном касационом суду (ВКС).

Сматрамо да група грађана која је поднела тужбу Управном суду не може бити странка у поступку. Осим те групе грађана, по истом основу тужбу је Управном суду поднело и више физичких лица, а у једном случају тужба је одбијена”, речено је Инсајдеру у Министарству грађевинарства.

Да се овај предмет налази пред ВКС, новинарима Инсајдера речено је и у Управном суду.

Управни суд је наведени предмет доставио Врховном касационом суду на поступање по изјављеном ванредном правном средству против решења о одлагању извршења. Након окончања поступка пред ВКС, предмет ће бити узет у рад и биће решен у разумном року”, кажу у том суду.

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре је 1. априла ове године издало грађевинску дозволу којом се одобравају припремни радови на Београдској тврђави за изградњу гондоле и то на катастарској парцели 64/17. Како су тада навели у организацији РЕРИ, реч је о подручју археолошког налазишта “Антички Сингидунум”.

Како је наведено у грађевинској дозволи, припремни радови укључују постављање градилишне ограде, инсталација и опрема „привременог карактера“, земљане радове и радове на стабилизацији терена, као и осигурање ископа према суседним парцелама бушеним шиповима.

Тужбу Управном суду је 17. априла поднела је НВО Институт РЕРИ, захтевајући да се грађевинска дозвола за извођење припремних радова поништи као незаконита, а да се припремни радови хитно зауставе.

Управни суд је закључио да је захтев РЕРИ-ја за одлагање извршења решења основан, те да би извршењем решења о грађевинској дозволи била нанета штета ширим интересима јавности која би се тешко могла надокнадити.

СТРУЧНА ЈАВНОСТ ПРОТИВ ЖИЧАРЕ 

Градњи гондоле у Београду успротивила се готово целокупна стручна јавност, односно више од двадесетак струковних удружења, научних института и образовних катедри за очување културног наслеђа, који су захтевали да се пројекат обустави. Петицију за то потписало је око 14.000 грађана.

Након што је Републички завод за заштиту споменика културе дао сагласност за изградњу гондоле, огласили су се конзерватори тог завода, који су апеловали да се градња жичаре на Београдској тврђави обустави.

Конзерватори су указали на то да нису учествовали у доношењу дозволе за градњу, већ само архитектонско одељење РЗЗСК које, како је наведено, такође није било једногласно.

Градњи гондоле успротивило се и Одељење историјских наука Српске академије наука и уметности (САНУ), које је оценило да би тај пројекат „грубо нарушио целину јединственог споменика и визију положаја Београдске тврђаве на ушћу двеју великих река какав нема ниједан средњовековни град“.

Према истраживању Инсајдера, планови развоја града разликују се један од другог и док урбанистички план предвиђа жичаре, али не прецизира где, План генералне регулације забрањује њену градњу на Београдској тврђави.

Последњи усвојен План детаљне регулације за гондолу позива се на оба документа, а предвиђа градњу баш на Калемегдану. Сва три документа усвојила је градска скупштина у протекле три године.

Заменик градоначелника Горан Весић је у изјави за Инсајдер рекао “да не разумемо шта са чим треба да буде усклађено и да је све у складу са законом”. Према његовим речима, они који се сада буне то су могли да раде у време док је била јавна расправа.

Према плану београдских власти и ЈП Скијалишта Србије, које се води као инвеститор овог пројекта, пројекат изградње гондоле у Београду требало би да буде реализован до краја ове године. Министарство грађевинарство издало је локацијску дозволу за градњу жичаре у престоници, као И грађевинску, али само за спровођење припремних радова на овом пројекту. На грађевинску дозволу се још чека, јер није завршена пројектно – техничка документација.

 

Инсајдер

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x