КОНАЧНО корак ка подизању споменика Милутину Миланковићу

Потписан уговор о подизању споменика научнику Милутину Миланковићу у просторијама истоименог удружења.

Према речима Андрије Бојанића, заменика градског секретара за културу, ово је почетак реализације иницијативе коју је покренуло Удружење „Милутин Миланковић”, на основу чега је Скупштина града 2011. донела одлуку да се научнику Милутину Миланковићу подигне споменик.

„Споменик ће бити у истоименом парку на Врачару, а Град Београд је издвојио три милиона динара за реализацију овог пројекта и на тај начин показао спремност и жељу да овековечи лик и дело научника, којег је чак и НАСА убројила у десет најзначајнијих научника у свету“, рекао је Бојанић и додао да се до краја године може очекивати израда овог споменика који ће моћи да посете сви грађани и гости Београда.

Уговор су потписали аутор, академски вајар Зоран Ивановић, Ливница „Јеремић” и Удружење „Милутин Миланковић” .

Академски вајар Зоран Ивановић, аутор споменика, истакао је да му је част што је изабран за аутора споменика великана Милутина Миланковића, који ће бити завршен за око осам месеци. Он је додао да ће на споменику, поред основних информација, бити и детаљи који су симболично повезани са делом овог научника, као и да ће се трудити да научника представи што убедљивије и афирмативније.

Председник Удружења „Милутин Миланковић” Славко Максимовић истакао је да се на овај начин Град Београд одужује научнику Милутину Миланковићу, који је своја највећа научна дела створио управо у Београду.

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x