Катанац за нерегистроване хостеле у стамбеним зградама

Одлука о некатегоризованом смештају у стамбеним зградама, усвојена на седници Скупштине Београда 28. априла, којом се предвиђа да се хостели убудуће могу отварати само уз сагласност скупштине станара, почиње да се примењује од сутра, 6. маја, изјавио је градски менаџер Горан Весић.

“ Ступањем на снагу ове одлуке испунили смо обећање грађанима који живе у стамбеним зградама у ужем центру града, а пре свих на општинама Стари град, Савски венац и Врачар, који су се жалили због отварања хостела у стамбеним зградама“, рекао је Весић и додао да је до сада у граду углавном владао хаос у овој области, те да су се хостели углавном отварали у стамбеним зградама како је ко хтео, без одређених правила.

Весић је нагласио да су од сутра на територији града Београда на снази јасна правила које услове мора да испуњава хостел како би био отворен у стамбеној згради.

“ Најважније правило је да ће они који држе хостеле морати да имају уговор са скупштином станара којим ће дефинисати сва своја међусобна права и обавезе и на тај начин станари ће давати сагласност да неко отвори хостел у њиховој згради“,  истакао је градски менаџер.

Наводећи да је одлуком дефинисано и шта све треба да садрже хостели, Весић је истакао да ће се на тај начин заштитити особе које користе хостеле јер ће тачно знати шта могу да добију у таквим објектима. Он је додао да је одлука добра за развој хотелијерства и од сутра ће бити ригорозно спроведена.

„Предвиђено је да они који издају смештај у стамбеним зградама, а нису регистровани за такву врсту смештаја, више неће моћи да се рекламирају на сајтовима за оглашавање“,  рекао је Весић и оценио да ће се на овај начин заштитити људи који уредно раде и плаћају порез.

Весић је прецизирао да, када је реч о хостелима који већ постоје у стамбеним зградама, одлуком је предвиђено да имају рок до 31. децембра ове године да обезбеде сагласност скупштине станара.

Он је додао да верује да ће већина власника хостела који сада раде у стамбеним зграда наћи заједнички језик са скупштином станара јер је то довољно дуг период да се прилагоде новим правилима.

Градски менаџер је поручио грађанима Београда да садашња градска власт заводи ред у граду и да штити приватност и права својих грађана.

„Као што смо увели ред у ову област, у наредном периоду нас очекује регулисање рада других комерцијалних делатности у стамбеним зградама, а после усвајања Закона о становању и увођење реда у одржавању стамбених зграда, посебно када су у питању чишћење, одржавање фасада и лифтова, као и равних кровова“,  рекао је Горан Весић.

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x