ЈАРОСЛАВ ЧЕРНИ НА ПРОДАЈУ. ДРЖАВА ОГЛАСИЛА ИНСТИТУТ ЗА ВОДОПРИВРЕДУ

ЈАРОСЛАВ ЧЕРНИ НА ПРОДАЈУ

Министарство привреде објавило је јавни позив за понуде за јавно надметање ради продаје капитала Института за водопривреду „Јарослав Черни“.

Институт је водећа научноистраживачка организација у области вода у Србији, па не чуде захтеви да се због угрожавања јавног интереса, природних добара и одрживог развоја Србије, продаја обустави, пише портал balkangreenenergynews.com.


Влада Србије одлучила је да прода 92 одсто акција које има у Институту за водопривреду „Јарослав Черни“. Процењена вредност капитала Института је 2,8 милиона евра, а почетна цена акција које се продају је 2,58 милиона евра. Пријаве могу да се доставе до 5. новембра, навело је Министарство.

Држава продаје својих 92 одсто акција.

Министарство је у мају је објавило јавни позив за прикупљање писама о заинтересованости за за куповину Института, а Дејан Дивац, директор Института, у марту је изјавио да постоје планови о приватизацији, као и да је тачно да се за куповину интересује фирма Миленијум тим, пренео је Н1.

Водећа научноистраживачка организација у области вода


Институт Јарослав Черни је, како се наводи на сајту, водећа научноистраживачка организација у области вода у Србији и једна од најугледнијих таквих организација у региону.

Може се рећи да су сви најзначајнији хидротехнички објекти и системи на овим просторима изграђени уз помоћ стручњака из Института, као и да сада учествују у великом броју сличних пројеката. Институт је радио мониторинг површинских вода за фирму Рио Сава Еексплорејшн, која планира градњу рудника литијума, али и студију у оквиру плана Града Београда да се урбанизује водоизвориште Макиш.

Јарослав Черни је незаобилазан када је реч о пројектима који имају везе са водом

ЧИТАЈТЕ ЈОШ И: СПОМЕНИК КРАЉУ АЛЕКСАНДРУ РАДИЋЕ АУТОР СПОМЕНИКА СТЕФАНУ НЕМАЊИ

Пројектовали су, између осталог, бране Првонек, Врутци, Гружа и Грлиште, регионални водоводни систем Рзав, изворишта за Београд, Нови Сад, Пожаревац, Ниш, постројења за пречишћавање воде за пиће за више од десет градова у Србији, постројење за пречишћавање отпадних вода за Никшић у Црној Гори, хидротехнички тунел Интерцептор Београдског канализационог система, хидроелектрану Бочац 2 на Врбасу у БиХ, системе за наводњавање…

Институт учествује у градњи пројеката као што су ХЕ Дабар и ХЕ Бук Бијела у БиХ, систем од десет ХЕ на Ибру у Србији, брана Комарница у Црној Гори, Регионални водоводни систем Источни Срем и Лопатница, постројења за пречишћавање отпадних вода за Врање и Лесковац, насипи и регулација река у сливовима Јужне и Западне Мораве…

Приватизација ће стручно знање ставити у функцију приватног профита


Иницијатива Право на воду позвала је стручну и академску јавност да се успротиви намери Владе Србије да приватизује Институт за водопривреду „Јарослав Черни“. С обзиром на важност и значај независности овакве институције, Иницијатива сматра да ће продајом бити нарушен јавни интерес, природна добра и одрживи развој Србије.

У Иницијативи кажу да су квалитетне научне анализе и стручна решења у области управљања водама од непроцењивог значаја за цело друштво имајући у виду нарастајућу опасност од климатских промена, суша и поплава, загађења и претеране експлоатације, као и тенденцију отимања и приватизације водних добара.

Додатно ће се угрозити право грађана и грађанки Србије на воду

Једини савезник у борби за очување овог, за живот неопходног, природног добра и људског права јесу независни стручњаци који нуде одржива решења, поручују из Иницијативе.

Приватизација, како истичу, неће решити нагомилане проблеме, ни животне средине нити самог Института, већ их само продубити, јер ће стручно знање ставити у функцију приватног профита уместо јавног интереса. Оваквим политикама, сматрају, ће се додатно угрозити право свих грађана и грађанки Србије на воду, за које су они све чешће приморани да се боре широм земље.

balkangreenenergynews.com

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

1 Коментар
Највише гласова
Најновије Најстарије
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
Fahri
Fahri
2 године пре

„Kupuje“ Musliu za Rio Tinto. Sve u… Читај даље »

1
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x