ИСПОД ПАРКА КОД БРИСТОЛА ДВОЕТАЖНА ГАРАЖА

Фото: Београд на води

Београд на води спрема радове на изградњи подземне, двоетажне гараже испод Светониколског трга, односно, парка код хотела Бристол.

Како би се поново формирало зеленило на крову гараже, слој земље ће бити насут у висини од 170-200 цм, стоји у документацији.

Урбанистичким пројектом који је управо објављен обухваћена је и саобраћајница СП117.

Реализацијом планског решења, парк ће остати у постојећем обиму, али ће садржај и амбијент непосредног окружења бити промењен.

У складу са културно-историјским вредностима и статусом заштите, планирана је реконструкција.

Планом је дефинисана парцела парка површине око 13.020м2.

Габарит гараже је постављен тако да омогућава чување стабала од изузетне вредности која су идентификована у мануалу процене квалитета постојећег зеленила (3 стабла платана), пише у документу.


За потребе функционисања гараже обезбеђена два двосмерна колска улаза, односно излаза.

Предвиђено је да један улаз/излаз (исток) буде обезбеђен из ул. Карађорђева на прописаној удаљености од раскрснице, а други улаз/излаз (запад) из саобраћајнице САО9, са котом приступа.

Колска комуникација између притупног дела на јавну саобраћајницу, као и комуникација између подземних нивоа остварује се рампама.


Предвиђени капацитет гараже је 450 независних паркинг места, од чега је на етажи -1 предвиђено 222 ПМ,
а на етажи -2 – 238 ПМ. У оквиру предвиђеног броја паркинг места, опредељен је и потребан број ПМ за
хендикепиране, пуњење електричних возила (стандардно и брзо пуњење), мотора и бицикли.

Укупна бруто развијеност грађевинских површина гараже (без обезбеђења темељне јаме) износи 18,135.69м2.

Подземна заузетост гараже износи 8612.81м2.

Предложеним решењем пројектована су два доминанта пешачка правца: правац север-југ који повезује улице Хаџи Николе Живковића и правац исток-запад који повезује улице Карађорђева и САО9.

Простор око споменика се уређује на начин да остане доступан и сагледљив у простору, растерећује се високог и жбунастог зеленила и испред њега формира уређени пешачки плато, чиме се ослобађају визуре ка споменику из правца Карађорђеве улице и са главних шетних стаза.

„Крст са Малог пијаца“, један од најстаријих споменика у Београду који датира још из 1862. године, биће привремено измештен и рестауриран, а затим враћен на исто место у парку на којем је већ био.

СПОМЕНИК ЛУКИ ЋЕЛОВИЋУ И ФОНТАНА

У југоисточном делу парка према раскрсници улица Карађорђева и САО1, у залеђу новоформираног пешачког платоа, са високим интензитетом пешачког кретања (приступ гаражи, пешачки прелази, стајалишта јавног превоза) и значајним негативним еколошким утицајима саобраћаја (аерозагађење, бука), предвиђена је изградња косог каменог зида изнад кога се у виду живе ограде формира појас заштитног зеленила.

Са друге стране зида, према унутрашњости парка, формира се појас средњег и високог растиња који се завршава травњаком који представља контакт са централном зеленом зоном.


У средишњем делу парка је плато са фонтаном у близини које је, на позицији укрштања главних пешачких праваца, предвиђено постављање статуе Луки Ћеловићу.

Презентација Урбанистичког пројекта који је израдило предузеће „FLOW PLUS“ трајаће од 11. до 19. априла ове године у градској управи.

Беоинфо, Београд на води

ЧИТАЈТЕ ЈОШ И: НОВА ЗГРАДА СА ЛИЦЕМ СТАРЕ У КРАЉЕВИЋА МАРКА 2

СТУДЕНТСКИ ГРАД СЕ ШИРИ ПРЕМА АУТОПУТУ


ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x