СТАРИ САВСКИ МОСТ СЕ ПРЕМЕШТА У ВЕЛИКО СЕЛО?

СТАРИ САВСКИ МОСТ СЕ ПРЕМЕШТА У ВЕЛИКО СЕЛО

Фото: Београдске.рс

Тачно месец дана од најављеног затварања Старог савског моста, како би почела његова демонтажа, медији не могу да разазнају како ће он заправо завршити.

Готово у исто време о мосту су се огласили Александар Вучић, председник Србије и Марко Стојчић, главни урбаниста Београда са две различите изјаве.

Стојчић је, гостујући на телевизији К1, на питање шта ће бити са мостом одговорио да ће мост бити стављен на градску парцелу уз Дунав.

– Ставићемо га уз Дунав, имамо једну градску парцелу, демонтираћемо га и поставити на том простору и то је то, завршиће као старо гвожђе, рекао је Стојчић у емисији ,,Кец на 11″.

Иако није прецизирао локацију парцеле, једина локација уз Дунав, која се званично помиње у документацији која се односи на уклањање моста налази се у Великом селу.

Наиме, у Студији о процени утицаја на животну средину уклањања моста се наводи како ће завршити Стари савски мост – биће исечен у делове и баржама пребачен на парцелу низводно од Београда у Великом селу, која се налази у власништву Града Београда.

Стојчић је заправо рекао исто што и пре четири године, уз разлику да се тада већало шта да се ради са измештеним деловима моста, односно да ли и како да се поново употребе.

Идеје су се низале од тога да буде скулптура у парку ,,Ушће“, до повезивања Новог Београда и Аде Циганлије, што се на крају није догодило.

Како смо раније извештавали, у огласу за изградњу једног другог моста – пешачко-бициклистичког у новобеоградским блоковима, помиње се да је ЦИП раније тестирао идеју о премештању Старог савског моста између Аде и Новог Београда, али је студија показала да је то неизводљиво због превисоке цене и визуелног ефекта.

ВУЧИЋ: МОСТ ЋЕМО ПРЕБАЦИТИ 2 КИЛОМЕТРА ДАЉЕ

Председник Вучић је током свечаности поводом отварања хотела ,,Сент Риџис“ у Кули Београд изјавио да ће мост бити сачуван и пребачен два километра даље.

„Ми ћемо сачувати овај (Стари савски) мост који је грађен у време нациста, па ћемо га пребацити на неких два километра даље. Направићемо један други мост ту“, рекао је Вучић приликом обележавања почетка рада Сент Риџис хотела и отварања Куле Београд.

Он је најавио и да ће Стари железнички мост на Сави ускоро постати пешачки.

Да ли је реч о лапсусу, пошто је Велико Село које је најизвеснија локација новог моста знатно удаљеније од два километра, или је у питању неки нови план за мост, остаје непознаница и простор за нагађање, до неке следеће прилике када би новинари могли да потраже детаљније информације.

У међувремену Град Београд, према тврдњама његових челних људи, ради на припреми за почетак радова, а дозволе ће морати да потражи од Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, како би се почетком новембра затворио стари мост.

Рушење старог и изградња новог моста ће се финансирати из кредита који је од 79,9 милиона евра који је Влада Србије склопила са групацијом БНП Парибас, а кредит је осигуран код Кинеске увозно извозне финансијске корпорације.

Београдске.рс, К1

ЧИТАЈТЕ ЈОШ И: СПРЕМА СЕ ЛИНИЈА БГ ВОЗА МАКИШ-РАКОВИЦА-КАРАБУРМА

  ГРАНИТ ИНВЕСТ ГРАДИ ХОТЕЛ НА ЗВЕЗДАРИ

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Највише гласова
Најновије Најстарије
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x