ПОНОВО ПОСКУПЕЛА ОБНОВА ТРГА НИКОЛЕ ПАШИЋА

ПОНОВО ПОСКУПЕЛА ОБНОВА ТРГА НИКОЛЕ ПАШИЋА

Фото: Београдске.рс

Обнова Трга Николе Пашића која је почела крајем фебруара и која је првобитно била орочена на седам месеци, не да неће бити завршена почетком јесени него, сада је извесно, неће бити окончана ни у току календарске јесени, пише Екапија.

После мајске, објављена је нова измена иницијалног уговора за реконструкцију којом је предвиђено додатно поскупљење укупних радова и продужење рока за завршетак истих за додатних 75 дана.

Укупна вредност најновије измене уговора, како се може видети, износи 23.316.346,98 без ПДВ, што значи да после најновијих измена укупна вредност реконструкције износи око 632,6 милиона динара без ПДВ-а, то јест нешто мање од 760 милиона динара са порезом.

Као разлог за измену уговора наводи се „потреба за додатним радовима, услугама или добрима који су постали неопходни“.

  • Стручни надзор је доставио наручиоцу извештај од 12. августа ове године о постојању вишкова и мањкова радова са прегледом и позицијама наведених радова, и са чијим извођењем је сагласан. У њему је наведено да укупни вишкови радова износе 2.912.545,29 динара без ПДВ-а, укупни мањкови радова износе 26.511.218,10 динара без ПДВ-а, и укупни непредвиђени радови износе 46.915.019,79 динара без обрачунатог ПДВ. Извођач је доставио захтев од 19. августа за продужење рока за извођење предметних радова за 75 календарских дана, у којем је навео разлоге због којих је то неопходно. Вршилац стручног надзора доставио је наручиоцу извештај од 21. августа у коме је навео да је захтев извођача за продужењем рока оправдан и да је сагласан да се рок за завршетак радова продужи. Потреба за изменом настала због околности које савестан наручилац није могао да предвиди – наводи се у образложењу.

Подсетимо, тендер за реконструкцију овог трга расписан је крајем прошлог октобра, а почетком децембра изабрана је група извођача за реконструкцију трга.

Посао је уговорен у износу од 701 милион динара са ПДВ-ом.

Тендером је иницијално било предвиђено да посао буде обављен у року од 210 календарских дана од дана увођења у посао, а ти радови су званично почели крајем фебруара ове године.

Већ у мају ова реконструкција први пут поскупљује, а као разлог за поскупљење од око 30 милиона динара били су наведени су такође вишкови и мањкови радова, а накнадно је појашњено да је до поскупљења дошло због непредвиђеног шута.

  • Пројектом није било предвиђено да се све што се ископа на градилишту одвезе на депонију, него да се складишти на самом тргу и можда искористи касније за насипање. Како на градилишту нема места, хиљаде кубика материјала је одвезено на депонију. Пројектант вероватно није могао да претпостави да су испод бехатона остали стари слојеви бетона, камених плоча, асфалта који нису били уклоњени приликом претходних реконструкција, што поскупљује садашње радове. Испод земље у оквиру зелених површина, око 1.000 квадратних метара, налазили су се слојеви плоча и бетона, што је такође требало порушити и одвести. Приликом ископа наишло се на темељ обелиска који је ту некада био и требало га је порушити и пренети на депонију. Све то изискује додатне радове и поскупљење – указао је пролетос за Политику Драган Милошевић, руководилац сектора нискоградње Секретаријата за инвестиције који је инвеститор обнове Трга Николе Пашића.

Тада су из града и даље уверавали да ће радови бити завршени у предвиђеном року од 210 дана, али то се променило крајем августа када је указано да ће радови бити продужени за месец дана. То је пре неколико недеља за Политику потвр­дио шеф гра­ди­ли­шта из фир­ме Ин­вест град­ња, из­во­ђа­ча ра­до­ва, уз образло­же­ње „да цр­те­жи за фон­та­ну ни­су го­то­ви и камен ко­јим она тре­ба да бу­де об­ло­же­на још ни­је ис­по­ру­чен“.

Екапија

ЧИТАЈТЕ ЈОШ И: НИШТА ОД ПРОДАЈЕ БОРБЕ НИ ОВОГА ПУТА

  ОВО ЈЕ БУДУЋИ ИЗГЛЕД ХОТЕЛА ,,СЛАВИЈА“

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Највише гласова
Најновије Најстарије
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x