Успела петиција Земунаца – инспекција сели брод са њихове обале

Надлежне службе најавиле су да ће се хотел на води, који се пре непуних месец дана усидрио на Земунском кеју иселити одатле милом или силом, преноси Блиц.

„Привремену дозволу нема ниједан плутајући објекат на београдском приобаљу, па ни овај. Састављена је опомена за његово уклањање са Земунског кеја, која ће им бити уручена. Након тога, власници имају 72 сата да помере своје пловило или ћемо га ми принудно склонити с тог места“, каже Загорка Панић, градска секретарка за инспекцијске послове.

Група Земунаца покренула је недавно петицију за исељавање брода-хотела јер тврде да им нарушава поглед на реку и супротну обалу Дунава, али су скренули пажњу и да се каблови за струју и воду с брода простиру преко шеталишта, парка и улица, све до оближњег хотела на обали.

Иако су их власници уверавали да су сви папири „у реду“, у Секретаријату за инспекцијске послове тврде супротно и да ће брод-хотел морати дефинитивно да се склони са Земунског кеја.

Подсетимо, грађани окупљени на Фејсбук страници „Мој Земун“, покренули су петицију којом траже заштиту Земунског кеја, од како наводе, обезвређивања и уништавања различитим општинским одлукама.

Како се наводи у петицији, највећи проблеми Земунаца су усидрење брода – хотела „Компас“ на кеју, као и планови да се изграде Пристан за међународне бродове и подземни паркинг на делу земунске обале.

„Сматрамо да поменути брод-хотел обезвређује једну од најбитнијих карактеристика Земуна, а то је визурност града као и функционалност једне од главних београдских оаза где грађани налазе свој мир, разоноду и рекреацију. Из вишедеценијског искуства забринути смо да се пракса постављања пловних објеката дуж десне обале Дунава на потезу од хотела “Југославија” до ресторана “Венеција” може наставити као и до сада, гомилањем нехигијенског отпада на Великом Ратном Острву и на самом кеју. Годинама напуштени сплавови и ресторани угрожавају безбедност грађана како на обали тако и на реци дотрајалим инсталацијама, оштећеним мостовима и грађевинским отпадом и представљају ругло и за грађане и за туристе“, наводи се у Петицији.

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x