ТЕРМОЕЛЕКТРАНА НА ДОРЋОЛУ ДА БУДЕ НОВИ МУЗЕЈ НИКОЛЕ ТЕСЛЕ

ТЕРМОЕЛЕКТРАНА ДОРЋОЛ
Термоелектрана на Дорћолу ,,Снага и светлост“ треба да постане нови Музеј Николе Тесле, сматрају у градској управи.
Горан Весић, заменик градоначелника, објавио је да је посетио термоелектрану на Дорћолу, која је очишћена од шута.
Последњих неколико месеци град Београд је очистио овај објекат из кога је изнето 106 камиона шута. У току је усвајање плана детаљне регулације за линијски парк који се налази у близини а којим ће бити обухваћена и термоцентрала. Простор на коме се налази овај објекат све до реке биће изузет из Топлана и проглашен простором чија је намена култура и образовање, каже Весић.
Град Београд је наручио идејно решење реконструкције овог објекта.
Предложићу Влади Републике Србије да у овој згради старе термоцентрале буде музеј Николе Тесле, научно-истраживачки центар као и кампус за студенте и професоре.
Данашњи музеј Николе Тесле има око 110.000 посетилаца иако је на 300 квадрата у Генчићевој кући у Крунској. Музеј Николе Тесле на десетак хиљада квадрата колико има ова стара термоцентрала уз могућност да се прикаже скоро комплетна заоставштина великог научника. Такав музеј на обали реке био би светска атракција и нешто по чему би се Београд препознавао у свету.

ТЕРМОЕЛЕКТРАНА НА ДОРЋОЛУ МУЗЕЈ ТЕСЛЕ, А ЖЕЛЕЗНИЧКА СРЕДЊОВЕКОВНЕ СРБИЈЕ

Да подсетимо, пре неколико дана је објављено да ćе Главнa железничкa станицa у Београду биti претворена у музеј средњовековне Србије.

Сваку недоумицу у вези са наменом здања некадашње Железничке станице кроз коју возови не пролазе већ две године је отклонио Александар Вучић, председник Србије. Он је послушао Милоша Јовановића, председника Демократске странке Србије (ДСС), који је, како је Вучић рекао, предложио да стара Железничка постане дом за средњовековно наслеђе Србије.

„Писмо са тим предлогом упутићу Влади Србије и граду Београду. То је изузетно добра идеја. Паметно је осмишљено да у згради старе Железничке станице, пошто ћемо имати испред споменик Стефану Немањи, направимо музеј средњовековне Србије. Верујем да ће та његова идеја, коју сам прихватио и за коју мислим да је веома добра, бити спроведена у дело. То је потврда да свака добра идеја може да буде спроведена”, казао је Вучић, а пренео Танјуг.

Политика

Беорадске.рс

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x