ПОГИНУО ЈЕ КАО ХЕРОЈ, А АЕРОДРОМ БАТАЈНИЦА ЈЕ САДА НАЗВАН ПО ЊЕМУ

Начелник Генералштаба Војске Србије донео је 6. јуна одлуку да се војни аеродром „Батајница“ преименује у Војни аеродром „Пуковник – пилот Миленко Павловић“.

Одлука о преименовању већ је ступила на снагу и њом се највећи наменски војни аеродром на простору бивше Југославије више не зове по географском појму већ по једном од најславнијих пилота ловаца у модерној историји југословенског и српског РВ и ПВО, пренео је специјализовани сајт Тангосикс.

Павловић је у време НАТО агресије на СР Југославију био командант тадашењег 204. ловачког авијацијског пука.

Погинуо је у борбеној мисији 4. маја 1999. године недалеко од родног Ваљева. Војска Србије, пре свега РВ и ПВО баштинили су сећање на Павловића, о његовој погибији снимљен је документарац, а 101. ловачка авијацијска ескадрила назвала је и један ловац МиГ-29 (18351) по њему.

Држава Србија га је одликовала Орденом за храброст, а СПЦ је његовој породици доделила Орден Светог владике Николаја за јуначко дело.

Његове колеге које су биле с њим пре него што је полетео испричале су да је Павловић од свог заменика, у тренутку наређења о полетању на авионе НАТО-а, тражио да по сваку цену задржи млађег колегу да би сам полетео.

Тада је, рекли су, пришао авиону и рекао:

„Мајку вам дечју, нећете ви да гинете, ја ћу!“

Потом је извукао из кокпита младог пилота и полетео сам.

По њему је названа улица која води до батајничког аеродрома, док је 101. ловачка ескадрила назвала један ловац МиГ-29 по њему.

Аеродром Батајница је највећи наменски војни аеродром на простору бивше Југославије

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x