Хостели ускоро само уз дозволу станара

Градско веће Београда усвојило је одлуку у вези са отварањем некатегоризованих угоститељских објеката у стамбеним зградама која, између осталог, предвиђа да се хостели у зградама убудуће могу отварати само уз сагласност скупштине станара, изјавио је градски менаџер Горан Весић.

Он је Тањугу рекао да је та одлука проистекла из права које је дато локалним самоуправама на основу измена Закона о туризму, у оквиру кога су оне добиле право да пропишу ближе услове на који начин ће радити некатегорисани туристички капацитети као шо су хостели, апартмани за издавање…

„На основу тога смо ми усвојили ову одлуку, која је веома важна из неколико разлога. Први је тај што је одлуком дефинисано да се хостели у стамбеним зградама убудуће могу отварати само уз сагласност скупштине станара, то јест потписан уговор са скупштином станара“, истакао је Весић.

Како је додао, одлука ће на седници Скупштине града бити до краја априла.

„Хостели који се већ налазе у зградама имају рок до 31. децембра ове године да се усагласе са одлуком и да обезбеде уговор са скупштином станара, уколико желе да наставе да обављају ту делатност. Осим тога, одлуком је на ближи начин дефинисано шта све морају да садрже хостели и апартмани за издавање, истакао је он и оценио да је то веома добро јер ће се на тај начин заштитити туристи који користе такве услуге, односно знаће шта имају право да очекују у таквим објектима. Најважније је то што ће бити омогућена контрола наше туристичке инспекције која ће врло ревносно моћи да контролише оне хостеле који буду радили у складу са овом одлуком о томе да ли испуњавању своје обавезе или не“, додао је Весић.

Како је навео, одлука је донета на предлог великог броја представника скупштина станара и грађана који су се у протеклом периоду жалили на то да има хостела који својим радом у стамбеним зградама отежавају свакодневни живот станара који ту живе.

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

Остави коментар

Хвала што учествујете у дискусији. Ваш коментар је послат на објаву.

Подели и буди у току са објавама