Фолић: Tезгe, возила и летњe баштe угрожавају Кнез Михаилову. Креће додатно увођење реда.

Град Београд улаже велике напоре у ширење пешачке зоне у Кнез Михаиловој, али на другој страни несавесни појединци угрожавају постојећу пешачку зону због чега је ситуација у овој улици апсолутно неприхватљива, изјавио главни урбаниста Милутин Фолић.

„Грађани нам се константно жале на то да не могу да прођу од поломљених плоча, башти локала који су заузели готово цео профил на појединим местима, тезги, објеката за кокице који нису у складу са прописима и који су из године у годину све габаритнији и других објеката који су се наређали у овој најзначајнијој градској пешачкој зони.

Према речима главног архитекте, многи угоститељи су како би обезбедили струју за баште и расхладне витрине без било каквих дозвола подизали камено поплочање, чиме је оштећена подлога на којој су постављене плоче. Резултат тога је да када улицом неколико пута пређе комунално возило плоче се на том месту прво расклимају, па онда крену и да пуцају, наводи Фолић. Према његовим речима,  Кнез Михаилова је  у расулу и град је одлучан у томе да се под хитно уведу додатне мере у овој зони.

„Јавни интерес, интерес свих грађана увек мора да буде изнад интереса појединаца који на овај начин увећавају свој профит „, истакао је Фолић.

У складу са Одлуком о постављању башти угоститељских објеката на територији Града Београда из 2014. године, а у духу стандардизације урбане опреме и мобилијара која је као стратешки циљ усвојена кроз пројекат ИМЕ (Идентитет, Мобилност и Екологија) 2015. године на Градском већу, град је направио план у виду „Препоруке за постављање отворених башти на јавној површини у оквиру просторно културно-историјске целине Кнез Михаилова, као културног добра од изузетног значаја, навео је Фолић.

„У складу са важећом Студијом утврђивања оптималне ширине пешачког коридора у зависности од интензитета пешачког тока и нивоа опслуживања коју је за потребе Секретаријата за саобраћај израдио Саобраћајни факултет 2008. године, усвојена је препорука да се баште локала са пратећим елементима не постављају у самој Кнез Михаиловој већ у бочним улицама чиме се главни пешачки ток не угрожава, као што је то данас случај и главни разлог константне критике грађана и посетилаца. Они који већ имају дозволу за постављање баште у Кнез Михаиловој моћи ће да остану ту до њеног истека, али ће морати да се врате у оквире за које су добили сагласност и да се бојом и типом сенила прилагоде важећој одлуци што тренутно није случај јер готово сви локали иду ван својих габарита“, навео је Фолић.

Свим власницима локала у овој зони биће издати услови за баште у складу са овим документом како би се коначно увео ред у строгом центру града, a угоститељи били у могућности да се прилагоде, истакао је главни урбаниста. 

„Град ће набавити одређен број електричних возила за снабдевање у овој зони, обављање комуналних активности, као и сервис за превоз старих. Град наставља са ширењем пешачке зоне, а Дирекција за грађевинско земљиште данас је расписала и тендер за поплочавање и претварање у пешачку зону улице  Обилићев венац на потезу од гараже до улице Царице Милице чиме ће грађани добити још 50 нових стабала дрвећа и простор без аутомобила, где ће моћи да безбедно проводе време са децом“,  рекао је Фолић.

ПРАВИЛА КОЈА ЛЕТЊЕ БАШТЕ ТРЕБА ДА ИСПУЊАВАЈУ
– Постављање баште могуће је искључиво у оквиру површина дефинисаних графичким прилозима;
– Подужна осовина површине дефинисане за постављање баште дуж пешачке улице представља границу припадања одговарајућој страни улице уколико су локали један наспрам другог;
– Није дозвољено подужно спајање две или више башти и размак између њих мора бити минимум 120 cm (2х60 cm од сваке баште);
– Минимално удаљење површине за башту у односу на фиксни мобилијар (клупе, жардињере и др.) мора бити 60 cm;
– Елементи баште су лако покретни елементи јединственог дизајна без реклама и могу бити искључиво: столови, столице, плински уређаји за грејање, ценовници и менији површине до 0,5 m2 по башти као и сенила у свему према графичким прилозима. Сви елементи баште морају се налазити у оквиру обележене површине.
– Није могуће постављање: подних платформи, ограда, свих врста електричних уређаја укључујући све врсте расхладних витрина, пултова, шанкова, ормарића и свега осталог што није специфицирано да је дозвољено;
– Искључиво се забрањује подизање подних плоча ради провлачења било каквих инсталација и није дозвољено анкеровање елемената баште за под.
– Сва сенила су од платна беж боје без карнера и без реклама и постављају се само у зонама специфицираним у графичким прилозима. Сенила су типа сунцобран квадратног облика, уз изузетак улица Краља Петра и Змај Јовине где су предвиђене тенде на две воде паралелно са улицом од ролајућег платна.
– Конзолне тенде могу бити постављене на објектима у зонама предвиђеним графичким прилозима до два метра дубине, а уколико се ради о посебно вредним објектима тенда се поставља само у оквиру постојећих отвора на фасади уз посебну сагласност Завода за заштиту споменика.

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x