БЕОГРАД ДОБИО ПИНГВИНАРИЈУМ И ПОСЕБНУ ВРСТУ ПИНГВИНА (ФОТО)

Новоотворени пингвинаријум у београдском зоолошком врту, постао је дом за 17 пингвина из Беча и Уједиљених Арапских Емирата.

У њега је уложено између 350 и 400 хиљада евра и грађен је неколико година. Седам пингвина је стигло из Беча а 10 из Уједињених Арапских Емирата. Пингвини су донација Беча и Емирата. Простор је намењен за 40 пингвина, па се очекује још животиња ове врсте.

Пингвинаријум Београд. Фото: Беоинфо

НАЈПОСЕЋЕНИЈА ИНСТИТУЦИЈА У ГРАДУ

Горан Весић, заменик градоначелника, подсетио је да Бео зоо врт постоји од 1936. године и да је настао на диван и помало чудан начин, тако што је тадашњи градоначелник Београда Влада Илић поклонио земљиште престоници, изградио зоо врт, поклонио животиње од којих је и алигатор Муја, који је и данас жив.

–Овај врт годишње посети преко 400 хиљада посетилаца и то је вероватно једна од најпосећенијих институција у Београду.  Захваљујем директору и особљу зоо врта који овај посао раде са много љубави и пажње – рекао је Весић.

Заменик градоначелника је истакао да је срећан што је овај пројекат завршен и најавио да ће се наставити са улагањем и преуређивањем Бео зоо врта.

Пингвинаријум Београд. Фото: Беоинфо

ПРИЛАГОДЉИВА КЛИМА У ПИНГВИНАРИЈУМУ

Директор Бео зоо врта Србољуб Алексић је рекао да је након нешто више од три године објекат потпуно спреман и уселио је породицу од 17 Хумболтових пингвина.

–Архитекте су биле веома стрпљиве и деловали су на све наше захтеве и промене које смо умеђувремену уносили када је грађен пингвинаријум, који је веома спицифичан. Консултовали смо колеге из других зоолошких вртова и дошли смо до тога да имамо један од најмодернијих у Европи простора за пингвине – рекао је Алексић.

–Ово ће вероватно бити највећа атракција у нашем зоо врту у наредном периоду. У питању је врста пингвина која живи на обалама Чилеа и Перуа у Јужној Америци и навикнути су на ове временске услове, јер су дошли из много топлијих крајева као што су Емирати и Беч – рекао је директор Бео зоо врта.

Пингвинаријум Београд. Фото: Беоинфо

Унутрашњи простор је направљен тако да штити пингвине од великих врућина. Уграђени су и системи за хлађење воде у базену и хлађење унутрашњег простора.

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x