ШТА (НИ)СУ УРАДИЛИ? ДВАДЕСЕТ ОБЕЋАЊА ВЛАСТИ У 2016.

ОПШТА ОЦЕНА:

Многобројна реална и нереална обећања изречена почетком 2016. године, приписали смо предизборној кампањи која је кулминирала крајем априла.

У другој половини године, неке најаве су почеле да се остварују. Према нашој оцени, највећи скандал који је обележио 2016. годину представља рушење објеката у Херцеговачкој улици, уз употребу фантомки под окриљем мрака, уз нереаговање полиције.

За ово још нико није одговарао, иако је чак и премијер наговестио ко би могао да буде главни кривац. Највећим успехом актуелне власти сматрамо обнову старог дела града – ширење пешачке зоне и коначно кречење Београда, без обзира на то што је за његово финансирање изнуђено решење у облику давања из републичког буџета.

 

  1. СЛАВИЈА

Тендери за саобраћајницу и Булевар ослобођења, као и фонтану у средини кружног тока много пута су били неуспешни током 2016. године. Ипак, радови на музичкој фонтани су кренули почетком децембра, док је у току нови тендер за саобраћајнице, које ће се радити следеће године, највероватније кад прођу избори.

 

      2. ДЕСПОТОВ ГРАД

Пројекат који је најављиван у предизборној кампањи током пролећа, није заживео након што је наишао на бројне критике стручне јавности, која га је окарактерисала као кич који би угрозио културно-историјску целину Калемегдан парк.

Премијер Вучић је чак изјавио да ће захваљујући том пројекту Београд “да престигне Будимпешту по броју туриста”.

Деспотов град - идеја која је изненадила стручну јавност Фото: Ало
Град Деспота Стефана – идеја која је изненадила стручну јавност Фото: Ало

 

3. КЛИНИЧКИ ЦЕНТАР

Министар Златибор Лончар је овог пролећа најавио радове на реконструкцији Клиничког центра Србије и изградњу нове куле уз постојећу, али се о тој теми више није оглашавао. За сада нема никаквих доказа да је то било тачно. Реконструкција овог објекта се одлаже последњих 15 година.

 

4. СПОМЕНИЦИ МИЛУТИНУ МИЛАНКОВИЋУ, МИХАЈЛУ ПУПИНУ И ДЕСПОТУ СТЕФАНУ

Најављивано откривање споменика великанима – Милутину Миланковићу на Врачару и Михајлу Пупину у Булевару краља Александра до краја ове године се није догодило. Такође, више пута је током пролећа најављено подизање споменика Стефану Немањи, а последњу најаву дао је премијер прошлог месеца (новембар 2016), рекавши да је планирана локација за споменик и музеј Немањића на месту срушеног Генералштаба у Немањиној улици.

Идејно решење споменика Милутину Миланковићу Фото: Београдске.рс
Идејно решење споменика Милутину Миланковићу Фото: Београдске.рс

 

5. УМП (унутрашњи магистрални прстен)

Након што су завршени радови на проширењу улице Тошин бунар, приступило се изградњи саобраћајница које се повезују са Мостом на Ади. Радови су уговорени у износу од 13,5 милиона евра и финансирају се из постојећег кредита Европске инвестиционе банке за пројекат приступних путева. Деоница од Тошиног бунара до Ђорђа Станојевића дугачка је два километра и има три четворокраке раскрснице, две рампе и четири прикључка по систему улив–излив. Раскрснице се налазе на укрштању са Булеваром Црвене армије, Омладинских бригада и Тошиним бунаром и имају пун програм веза на семафорисаним раскрсницама. Остале везе са околном саобраћајном мрежом су у Улици Ђорђа Станојевића и на местима постојећих објеката уз трасу саобраћајнице.

6. ПИЈАЦЕ
Започета реконструкција Каленић пијаце, асфалтиран плато Бајлонија (Пијаца Скадарлија), нажалост није претворена у трг како је то раније планирано. Уређено је још неколико мањих градских пијаца. Према нашим сазнањима, крајем јануара 2017. би требало да почну радови на реконструкцији Палилулске пијаце.

7. НАЦИОНАЛНИ СТАДИОН

Национални стадион био је једна од главних тема почетком године, како се према нашем истраживању показало, потпуно неоправдано. Зато га сврставамо у категорију неиспуњених обећања. Његов медијски наследник је изненада представљен АТЛЕТСКИ СТАДИОН, на локацији др Ивана Рибара. Пројекат је промовисан на сајту Дирекције за изградњу, а да ли га очекује иста судбина видећемо ускоро.

8. ТАШМАЈДАНСтадион Ташмајдан је после много година паузе отворио капије дан уочи избора овог пролећа.

 

9. СКВЕРОВИ

Једно од главних обећања било је уређење стотину скверова у граду, а медијски назапаженији били су испред Београђанке, Гундулићев венац, Цветни трг, Венизелисова улица код кафане “Стара Херцеговина”, сквер на Врачару између Тополске, Новопазарске и Улице војводе Драгомира.

 

10. ТЕРАЗИЈСКА ТЕРАСА – НЕИСПУЊЕНО

Бројне смо најаве чули о обнови Теразијске терасе, али се од тога није одмакло у 2016. години.

 

11. ПЕШАЧКА ЗОНА И ФАСАДЕ

Радови на ширењу пешачке зоне у Центру Београда су се у првој половини године одвијали веома споро, у поређењу са, на пример, подизањем обалоутврде на Савској променади. Караџићева улица, део Змај Јовине и мали трг код “Црвеног петла” су ипак изведени у складу са предвиђеним естетским критеријумима, али су на њиховом отварању градски челници обећавали и обнову фасада у поменутим улицама, што се није реализовало.

У другој половини године пронађено је ново решење – да Република из буџета помогне обнову фасада за промоцију туризма и тако се приступило радовима у Карађорђевој улици, док се скеле очекују и на Косанчићевом венцу када буде завршена актуелна реконструкција калдрме.

Новоизграђени трг "Код црвеног певца" променио саобраћајну слику Фото: Београдске.рс
Новоизграђени трг “Код црвеног певца” променио саобраћајну слику Фото: Београдске.рс

11. ПРОКОП

Након завршетка унутрашњих радова на станици Прокоп, средствима Кувајтског кредита одобреног још за време владе Ивице Дачића,  у току су радови на иградњи приступних саобраћајница на горњем станичном тргу. Пројекат подразумева изградњу саобраћајнице са по две траке у оба смера, потпорне зидове, мост и реконструкцију Улице Драгана Манцеа. О финансирању изградње станичне зграде још нема конкретних најава.

НАЈАВЕ ПРИВАТНИХ ИНВЕСТИЦИЈА

Градска власт се највише хвали бројем приватних градилишта. Како су више пута рекли у Београду је активно око 500 градилишта, па је тако поново постао “град кранова”. Неки од највећих објеката су у изградњи, док су неки нестали из медија.

12. ХИЛТОН

Темељи за хотел Хилтон у Улици краља Милана постављени су током пролећа и његова изградња је у току.

13. КЕМПИНСКИ

Према најновијим информацијама до којих је редакција Београдских дошла радови на реконструкцији хотела Југославија и изградњи две куле од по 140 метара најраније би могли да почну на лето 2017. године. Зашто се радови стално пролонгирају, наш извор близак инвеститору, није умео да нам одговори, али је интересантно да власти радове најављују у свакој предизборној кампањи последњих година.

ТРЖНИ ЦЕНТАР “РАЈИЋЕВА” ЈЕ У ЗАВРШНОЈ ФАЗИ, ЦЕНТРАЛ ГАРДЕН НА ПОЛА ИЗГРАДЊЕ, ЕРПОРТ СИТИ НАЈАВЉУЈЕ НОВЕ КУЛЕ, ДОК СУ ПРЕД КРАЈ ГОДИНЕ ИЗРАЕЛСКИ ИНВЕСТИТОРИ КУПИЛИ И СРУШИЛИ САВЕЗНИ МУП У КНЕЗА МИЛОША ГДЕ ЋЕ ГРАДИТИ СТАМБЕНО ПОСЛОВНИ КОМПЛЕКС.  БИГЗ ЋЕ ОБНОВИТИ СОРАВИЈА ГРУП, ВЛАСНИК ХОТЕЛА РАДИСОН БЛУ, А БЕОБАНКУ ЈЕ КУПИЛО ПРЕДУЗЕЋЕ “ШТАТВЕРК” Д.О.О ИЗ БЕОГРАДА.

БЕОГРАД НА ВОДИ

Пројекат који је најдрастичније променио изглед престонице је Београд на води. Изграђена је променада у дужини од око 500 метара, куле стамбеног комплекса “BW residense” су подигнуте до 11, односно 9. спрата, копају се темељи за тржни центар и још један стамбени објекат од 82 метра, међутим, радови су знатно успорени на изградњи главне Куле Београд. Према ранијим најавама већ је требало да видимо “костур куле”. Незванично, пробни шипови се нису добро показали и у току је препројектовање објекта. Званично, у току је постављање шипова. Такође, нису почели ни радови на “W” хотелу. Наша највећа критика иде на рачун ПР одељења Београда на води, јер би осим повремених фотошопираних фотографија радова, снимака дроном и емисија у којима гости хвале ројекат, ваљало да благовремено објављују оригиналне пројекте по којима се ради и одговарају на све чешће спекулације које се јављају у недостатку веродостојних информација.

НОВИ ИЗБОРИ – НОВЕ НАЈАВЕ

За очекивати је да ће нова 2017. година донети нове најаве и обећања с обзиром на то да нас очекују избори за најмање једну институцију. Ипак, пракса је показала да то значи и да ће се у стварности више радити, што може на кратки рок да донесе корист грађанима. Било би добро да град направи теренско појачање у контроли извршења различитих радова, да се не би дешавало да, на пример (извештавали смо) након поправке водоводне цеви остане рупа у центру града 3 месеца! Или да се отвори реконструисана улица, а да улично осветљење није пушено у рад.

 

Facebook
Twitter
Instagram

Скорашњи чланци

Напишите коментар