ЧЕРУПАЊЕ ПАТКE У БЕОГРАДУ НА ВОДИ

Мандатар за састав нове владе Александар Вучић покушао је да ублажи притисак јавности уочи последњег протеста иницијативе Не да(ви)мо Београд пласирањем информације да се “комплетан идиот” који је одобрио рушење у Савамали налази у врху градске власти. Није нам саопштио име тог несрећника.

Од тада до посете кинеског председника, уочљиво је било да је градоначелник Мали, напрасно, нестао из  јавности. Њега је привремено заменио, ко други до, заменик му Андреја Младеновић.

Шта знамо данас, два месеца од рушења у Савамали, што нисмо знали уочи последњег протеста Иницијативе “Не да(ви)мо Београд? Да је неко из врха градске власти одговоран за тај чин? Да је неко из врха градске власти “комплетан идиот”? Ко? Хоће ли нам надлежни органи ускоро саопштити или ће се све разводнити до новог степена бесмисла?

У међувремену, Иницијатива “Не да(ви)мо Београд заказала је нови протест за 25. јун под називом “Неће проћи”.

Што би се народски рекло – иста мета, исто одстојање, масовност, вероватно, још већа. На последњем протесту шетало је према проценама организатора више од 20 хиљада, према провладиним медијима више од 2 хиљаде људи.

Несумњиво, из шетње у шетњу скупу се прикључује све већи број грађана и грађанки. Али, може ли протест таквих атрибута да избегне судбину Супернове – да дође до фазе у којој не може да произведе довољно енергије да се супротстави сопственој маси?

Све већа масовност протеста генерише, неминовно, и већу пажњу различитих јавности. Најпре, појава лажне листе на минулим изборима која је искористила паткицу у иконографији и називу, у покушају да профитира на крилима жуте паткице, преко све гласнијих левичара који замерају протесту да занемарује класни проблем Београда на води, до најновијег изума “контрамитингаша” – извесног удружења “Патку дај тати” регистрованог малтене преко ноћи у АПР – у, чији су чланови покушали да испровоцирају учеснике протеста током последње шетње.

Вођени, ваљда, логиком да – патка перје мења, ал’ жуто никада, критичари протеста из власти су оптужили опозицију, пре свих, ДС и Бојана Пајтића да стоје иза организације скупа. Многи од њих, покушавајући да дискредитују учеснике, називају их “џабелебарошима”, “хипстерима” или пак инсинуирају да је реч о сарадницима ЦИА – е, јер је, ето, и та организација користила жуту патку за свргавање режима у Бразилу.

Поједини, десно оријентисани портали, говорећи о карактеру протеста истичу да се неки од његових организатора финасирају из западних фондација, те да у томе виде припрему за прављење новог ДОС – а, чији би лидер, како су проценили изгледа на основу његовог кретања по Србији, био Заштитник грађана Саша Јанковић.

Сви они су свесни политичког потенцијала скупа, који је највећи још од скупова с краја деведесетих. Зато се на протесту редовно појављују и опозициони лидери, наравно, без страначких обележја.

За сада, организатори протеста одолевају тендецијама да се фокус помери са његове грађанске оријентације.

Докле год свака особа најудаљенија од епицентра дешавања на протесту зна зашто се ту налази, дотле ће и снага скупа бити постојана. Другим речима, кохезију ствара тренутни фокус протеста на откривању онога што се налази у “мраку”, а то су организатори и извршиоци, као и део полицијских структура које нису радиле свој посао у ноћи рушења.

Хипотетички говорећи,  да сутра сви учесници рушења Савамале буду отривени и санкционисани, да ли би протест престао да постоји? Докле би се развијао? Да ли би се појавио нови разлог за акцију и шта би то било? Коначно, чиме бисмо као грађани били задовољни?

Да се на пример, протест, како год то звучало, институционализује? Како и ко би то спровео?

За сада се нико не усуђује да понуди одговоре на ова питања. Највише што смо добили у анализама су покушаји да се он усмери, најчешће – лево и(ли) одоздо навише.

И то је довољно у оваквим околностима. Само да се не догоди Супернова са почетка приче, па да нас све прогута Црна рупа.

Или још горе – да патка постане друга српска најскупља реч.

 

Б. Гајић

Facebook
Twitter
Instagram

Скорашњи чланци

Напишите коментар