Април у Београду

Изгледа да су све најаве градских челника у последње две године почеле да се остварују.  Све – у априлу 2016. године.

Можемо ли да замислимо како би данас могла да гласи легендарна Чолина песма, да њен аутор, Корнелије Ковач,  војску у Београду служи баш у овом тренутку?

Чиме би био инспирисан? Да ли би стих „испод Савског моста, док се сумрак спрема“ имао логичан наставак у виду констатације да је „постављен камен темељац главне куле Београда на води, маштовитог назива – „Кула Белгрејд“’? Или би локација која романтизује атмосферу  у песми била “измештена” због радова испод моста?

Можда би аутор све време био декоцентрисан буком, јер се тренутно, диљем Београда, реконструишу улице, копају канали, уређују скверови и паркови, чисте подземни пролази…

Верујем да не би. Али би, свакако, сведочио ужурбаним радовима на градским улицама.

Иду избори. Имао би он разумевања за њих, као и већина Београђана.

Тренутно присуствујемо како сам градоначелник каже „невероватном априлу“, када се „дешавају инвестиције у вредности од 350 милиона евра које ће упослити 5000 људи“ (тв Пинк).

После свих копања, бушења, поплочавања и асфалтирања Београд ће бити лепши, уверавају из Старог двора.

Поздрављамо. И подсећамо у име читалаца:

  • да се трава на јавним површинама уредније и чешће коси и кад прођу избори,
  • да се подземни пролази перу, чисте и поправљају редовније,
  • да се коначно нађе решење за уређење већег броја фасада,
  • да се поправе сва оронула степеништа, као и да се спречава нелегална градња, бахато паркирање, _______(дописати по сопственом доживљају).

И што је најважније – да се слуша глас суграђана чија је реч последња и, захваљујући интернету, све “гласнија”. Јер, треба ли подсећати на оно што се код нас одомаћило – да „пролазе и враћају се с ластама“ – избори.

Бојан Гајић

Facebook
Twitter
Instagram

Скорашњи чланци

Напишите коментар