Подели
Херцеговачка улица након ршења. Фото: Милош Старчевић, Београдске.рс

Иза рушења у Савамали стоје највиши органи градске власти и они ће за то сносити одговорност, изјавио данас мандатар за састав нове владе Александар Вучић.

Он је рекао да њихове намере „сигурно нису биле криминалне“, али да ће свакако одговарати.

„Мислили су да раде у најбољој намери, за државу, за град, а не за себе“ – рекао је Вучић додајући да неће говорити о детаљима, јер су за то надлежни тужилаштво и полиција.

„Од мене не очекујте имена, већ од надлежних органа. Зна се на коме је одговорност, у врху градске власти, али за имена ћете морати да сачекате надлежне органе“, рекао је Вучић на питање да ли ће градоначелник Београда Синиша Мали сносити одговорност за рушење у Савамалој.

На питање да ли ово значи да градоначелник Београда Синиша Мали нема више његову подршку, Вучић је одговорио да, ако говори као обичан грађанин, не познаје градоначелника ко је више урадио за Београд од Синише Малог.

„Синиша Мали је урадио више него иједан градоначелник, спустио је дуг Београда за 260 милиона евра. Спустио је дефицит са 21 на шест. Направио најлепше шеталиште у Европи. Он гради и завршава градње у центру и око града, зато моје мишљење о томе какав је градоначелник Синиша Мали не може да се промени. Ипак постоје разноврсне одговорности“, рекао је Вучић и додао:

„Међутим, друга је ствар оно што мислим о догађајима у Савамали, јер оно што се десило тамо је катастрофално.“

Он је рекао и да је изашао у јавност због обичних грађана.

Вучић је истакао да је сигуран да врх полиције није учествовао у рушењу у Савамали.

„За одговорност у полицији не знам баш ништа, али сигуран сам да није учествовала у извршењу дела, а да ли има пропуста у њиховом деловању не знам“, рекао је Вучић, након чега се осврнуо на политичку одговорност за рушење у Савамали.

Активиста Иницијативе „Не да(ви)мо Београд“, Радомир Лазовић оценио је излагање премијера Вучића о рушењу у Савамали „исфорсираним и лажним“.

Радомир Лазовић, "Не давимо Београд".
Радомир Лазовић, „Не давимо Београд“.

„Главна порука која се може извућу из изјаве премијера је да се до истине долази само кад јавност “притисне” државни врх. Вучић је деловао уплашен и притеран уза зид. С једне стране говори да је Синиша Мали одговоран за рушење објеката, а с друге га брани, наводећи са сигурношћу да сведоци те ноћи нису везивани. Како он то може да зна? – пита се Лазовић.

Он најављује да ће “због поновног покушаја Вучића да изманипулише јавност лажима”, протест покрета “Не да(ви)мо Београд” у суботу бити најбројнији до сад.

„Док не буду објављена имена одговорних и док они не буду кажњени, нећемо престати да се окупљамо“, поручује Лазовић.

Нема коментара

Оставите коментар