Подели
Фасаде фото: Београдске.рс

Грађевинске скеле опасале су последњих месеци неке од најлепших фасада у Београду. Испод зидарских алата, потом, излазе светле и дотеране, неке чак и – непрепознатљиве.

Фасаде Косанчићев венац Фото: Београдске.рс

Пројекат великог умивања престонице, у оквиру којег ће ново рухо добити, или су већ добиле, неке од главних београдских лепотица, наставак је обнове најугроженијих и архитектонски највреднијих фасада. Након Косанчићевог венца, Карађорђеве, Теразија, Студентског трга, до краја овог месеца очекује се тендер за „парну страну“ Бранкове улице, а потом и за објекте на Зеленом венцу.

Део пројекта обнове фасада у центру води Секретаријат за комуналне и стамбене послове, а део Јавно предузеће Градско стамбено.

У Секретаријату за комуналне и стамбене послове за еКапију подсећају да су реализацију „Програма Скупштине града за спровођење мера техничке заштите објеката и просторних културно-историјских целина“ (што је званичан назив пројекта) започели у 2016.

Фасада у Карађорђевој Фото: Београдске.рс

У прошлогодишњој, првој фази, издвојено је 360 милиона динара, док је за другу фазу – односно радове у 2017. предвиђено још 250 милиона.

С обзиром на то да Град Београд ради на обнови фасада на локацијама које су проглашене за културна добра, градска управа је, како сами наводе, прикупила од Завода за заштиту споменика културе града Београда све сагласности неопходне за реконструкцију, тачније за спровођење мера техничке заштите.

Прочитајте још: Зашто су остали у мраку? Невоље шест бисера архитектуре.

Прва и највећа етапа у 2017, у којој се радови приводе крају, јесте целина „Косанчићев венац“. Њој припадају објекти у Карађорђевој, Поп Лукиној, Фрушкогорској, Задарској и на Косанчићевом венцу.

Фасаде Косанчићев венац Фото: Београдске.рс

Техничку документацију, која је морала да добије сагласност Завода, израдила су београдска предузећа Модулар, ЦАБ и Вемеx пројецт и чачански Белинг.

„До данас су завршени, или су при самом крају, радови на 30 објеката. До краја године биће изведени радови на још 5 објеката, након завршетка реконструкције Задарске улице“, објашњавају за еКапију у Секретаријату за комуналне и стамбене послове-

На обнови ових фасада, ангажована су предузећа Јадран, М Ентеријер градња, Југоградња, Орнамент Инвестинжењеринг и АЛП Инжењеринг, која су одабрана путем јавних позива у октобру и новембру прошле године.

Архивска фотографија Фото: Београдске.рс

Понуђачи на тендер су морали да испуне и захтеве у вези са референцама на објектима који су под заштитом, подсећају из Секретаријата.

Група понуђача Јадран Београд, Југоградња и М ентеријер градња добила је посао у Карађорђевој (17-19, 21, 23, 35, 37, 39, 41, 43).

Југоградњи Београд, Орнамент инвестинжењерингу, Јадрану и М Ентеријер градњи, поверен је посао на зградама Поп Лукина 6/Фрушкогорска 1, Фрушкогорска 3, Поп Лукина 12, Косанчићев венац 2/Задарска 1, Косанчићев венац 4/Задарска 1а, Косанчићев венац 6, Косанчићев венац 8, као и у Задарској (4, 7, 12, 14).

Трећа група одабраних фирми су Јадран, Југоградња и АЛП Инжењеринг, којима су поверени радови у објектима на адресама Поп Лукина 2-4, Косанчићев венац 5/Фрушкогорска 4, као и Фрушкогорска (2, 6, 8 и 10) и Косанчићев венац (1, 1а, 13, 15, 17, 18, 19, 22, 23).

Вредност ових радова је око 200 милиона динара, кажу за еКапију у Секретаријату.

ЈОШ ДВА ТЕНДЕРА ДО КРАЈА ГОДИНЕ

Како су објаснили у Секретаријату за комуналне и стамбене послове, током 2017. заштита објеката и просторних културно-историјских целина наставиће се у две фазе: тендер за прву групу фасада очекује се до краја месеца, а за преостале до краја године.

ПРИЈАВА ПРОТИВ ХУЛИГАНА ЗА УНИШТАВАЊЕ ФАСАДЕ

Тако ће током августа бити објављен тендер за обнову на објектима у Бранковој улици (број 6, 8, 10, 12, 14, 16, 18, 20, 22, 24 26 и 32), Поп Лукиној 1б и 3-5, Џорџа Вашингтона 26, у Булевару деспота Стефана 10/Браће Југовића 21, као и Грачаничкој 18. Друга целина су објекти – Маршала Бирјузова 1, Зелени венац (2, 4, 6, 8, 10, 12, 14) и Коларчева 3.

ГРАДСКО СТАМБЕНО СРЕДИЛО 87 ФАСАДА

Градско стамбено је реализовало пројекте сређивања фасада на 87 локација, у ужем градском језгру – у Краља Милана, Немањиној, Карађорђевој, Цара Душана, Цара Лазара, Катанићевој, Светог Саве, Стојана Протића, Хаџи Милентијевој, Интернационалних бригада, Крушедолској, Охридској, на Студентском тргу, у Драгослава Јовановића, Његошевој и на Теразијама. Уговор са извођачима – W.D. Concord West, Concord steel, Decoform i Statik, потписан је у јануару 2017, а укупна вредност износи нешто више од 187 милиона динара, кажу у Градском стамбеном.

Током 2018, Стамбено планира наставак реализације пројекта санација фасада у ужем градском језгру, а планом пословања биће обезбеђена и средства за ове послове, кажу за еКапију у том јавном предузећу, додајући да је засад рано говорити о дефинисаним локацијама.

БОЈЕ И МАТЕРИЈАЛИ У КОНСУЛТАЦИЈАМА СА ЗАВОДОМ

Саговорници еКапије у Стамбеном подсећају да су сви извођачи били у обавези да се током извођења радова консултују са стручним лицима тог јавног предузећа, као и Завода за заштиту споменика културе – о избору боја, квалитету материјала, завршних радова фасаде, боје олука, столарије.

„На избор материјала свакако је утицало и реално стање на тржишту, тако да су се приликом избора материјала поштовале смернице Завода за заштиту споменика културе и уколико се нека врста материјала не производи правиле су се реалне копије истих“, додају саговорници еКапије.

Нема коментара

Оставите коментар