Подели
БИГЗ Фото: Београдске.рс

Синиша Мали, градоначелник Београда, изјавио је данас да ће зграда БИГЗ-а ускоро добити новог власника. Сличне изјаве Мали је дао 30. јула прошле и 25. маја ове године.

Овога пута, градоначелник је рекао да је добио информацију и писмо од заинтересованог купца „Соравиа групе”, да ће до краја првог квартала наредне године затворити комплетну трансакцију.

„Добио сам информацију и писмо од будућих власника да ће до краја првог квартала наредне године затворити целу трансакцију, преузети ту зграду и очекују да ће од ње направити још један велелепни објекат којим ће Београд моћи да се поноси“, рекао је Мали за Тањуг и додао да је то још једна лепа вест за Београђане.

Он је прецизирао да ће та зграда убудуће бити један мултифункционални центар за манифестације, изложбе и културне догађаје.

„Биће нешто што ће креирати живот у том делу града и заједно са „Радисон Блу’” хотелом, „Београдом на води” и зградом старог савезног МУП-а, на чијем месту ће нићи велелепни објекат, за неколико година тај део града ће потпуно другачије изгледати“, навео је градоначелник.

Градоначелник је  током прошле године у јулу, после састанка са Ханоом Соравиом, власником „Соравиа групе“ изјавио да ће инвестиција у БИГЗ износити 35 милиона евра, а да ће након реконструкције у објекту бити центар за ИТ сектор. 

Он је и крајем маја ове године, током полагања камена темељца за „Лидл“ на Звездари изјавио да је инвеститор за БИГЗ пронађен, али тада није прецизирао о коме се ради.

Подсетимо, Соравиа група газдује хотелом Радисон блу, који је „први комшија“ БИГЗ – а у Булевару војводе Мишића, поред Газеле.

ЗГРАДА КАО ЏИНОВСКА ШТАМПАРСКА МАШИНА

Зграда БИГЗ – а грађена је према пројекту архитекте Драгише Брашована од 1934. до 1941. године. Проглашена је за културно добро и налази се под заштитом градског Завода за заштиту споменика. Изграђена је у облику ћириличног слова „П“ и њена ликовност инспирисана је обликом штампарске машине. БИГЗ је некада запошљавао хиљаде људи, док је деведесетих доживео пропаст. У последњој деценији у згради БИГЗ – а су уточиште нашли бројни музичари, бендови, уметници, радионице, којима је простор издавала фирма „Бета партнерс“, власник објекта од 2007. године. Како су медији тада, након приватизације објавили иза ње стоји крупни, домаћи бизнисмен Петар Матић.

Нема коментара

Оставите коментар