Подели
Стари савски или, како га још зову, Мост Миладина Зарића у полумраку Фото: Милош Старчевић Београдске.рс

Иако су још пре два месеца за Београдске.рс најавили поправку декоративне расвете на Старом савском мосту, радови су кренули тек ових дана, потврђено је нашем порталу. Како нам је саопштио директор Сектора за техничко одржавање ЈКП „Јавно осветљење“ проблем је настао због материјала.

„Поправка декоративног осветљења је у току и екипе су тренутно на терену. У наредних неколико дана биће у функцији декоративно осветљење на целом мосту.
Рок за поправку је продужен зато што нисмо имали сав потребан материјал за отклањање свих кварова“,наводи Владимир Ристић, директор Сектора техничких послова у ЈКП Јавна расвета.

Стари савски мост тренутно Фото: Београдске.рс
Стари савски мост тренутно Фото: Београдске.рс
Како треба да изгледа расвета по пројекту
Како треба да изгледа расвета по пројекту

Да подсетимо, рефлектори на мосту су прегорели пре више од годину дана. Вишемесечно неодржавање расвете деловало је још необичније, с обзиром на то да је мост од недавно део Просторног плана подручја посебне намене,  документа који чини основу за развој пројекта „Београд на води“.

МОСТОВИ ЧЕСТО У МРАКУ

Проблеми са декоративном расветом у Београду, а посебно на мостовима нису, нажалост, реткост. Стари савски мост је после обављене реконструкције током 2007. и 2008. године добио декоративну расвету која се није добро показала. Надлежни су тада прегореле рефлекторе правдали „неочекиваним и великим вибрацијама на објекту“, за шта су индикретно оптуживали пројектанте. Након двогодишњег мрака постављени су нови рефлектори који су на конструкцији до данас. Бранков мост је донедавно имао проблем са неколико рефлектора, међутим, они су поправљени.

Мост Газела, како смо то раније објавили, у мраку је због недостатка новца. Према пројекту из 2009. године, његово осветљење би коштало нешто више од 30 милиона динара. Можда би сада, као својеврсна међа Београда на води, Газела коначно могла да добије расвету достојну локације и значаја.

НОВА РЕКОНСТРУКЦИЈА МОСТА

Мост какав би требало да буде после реконструкције 2018. Фото: Дирекција за изградњу
Мост какав би требало да буде после реконструкције 2018. Фото: Дирекција за изградњу

Дирекција за изградњу Београда је током јесени 2016. године објавила пет идејних решења за будући изглед и функцију Старог савског, односно, незваничног, Моста Миладина Зарића. Он би требало да буде проширен за по две траке и трамвајску трасу, док би постојећа конструкција била исечена и подигнута осам метара изнад нове, а служила би пешацима и бициклистима као зелена оаза. Последњи рок који се помиње за почетак реконструкције је 2018. година.

Нема коментара

Оставите коментар