Подели
Клинички центар Србије дуже од десет година чека на реконструкцију

Тендер за обнову Клиничког центра Србије није расписан током фебруара како је то најавио Марко Благојевић, директор владине Kанцеларије за управљање јавним улагањима. 

Јавности је остало непознато и шта се догодило са прошлогодишњим тендером који је затворен 21. марта.

Ми смо зато контактирали све актере које би требало да учествују у пројекту, али је одговор изостао од најважнијег – Министарства здравља. Уместо тога, 28. фебруара се појавила нова најава, да ће средином марта бити објављен детаљан план о обнови седам клиничких центара.

УВОДЕ МЕНТОРЕ ЗА РЕКОНСТРУКЦИЈУ?

Крајем фебруара, новинске агенције су пренеле вест да је одржан састанак надлежног Координационог тела којим је председавала Зорана Михајловић, потпредседница владе, а присуствовали министар здравља Златибор Лончар, градски челници Горан Весић и Синиша Мали, као и Марко Благојевић из Канцеларије за јавна улагања. Без помињања фебруарског тендера они су овога пута најавили нови термин – половину марта – као рок када ће представити детаљан план о реконструкцији седам клиничких центара. 

„Први корак је завршен, потребна документација је прикупљена и сада следи упис имовине свих здравствених центара који ће бити реконструисани, што до сада није било урађено“ – рекла је Михајловић после састанка.

Она је истакла да ће, у циљу што ефикасније реализације тих пројеката, сваком појединачном пројекту бити додељен ментор, а да ће Координационо тело у сваком тренутку моћи да прати и реагује током читавог процеса реконструкције клиничких центара, наводи се у саопштењу из кабинета потпредседнице.

Да подсетимо, најаву да ће у фебруару коначно бити расписан тендер за реконструкцију Клиничког центра Србије Марко Благојевић дао је 30. јануара листу Политика. На наше питање шта се у међувремену догодило из Канцеларије за управљање јавним улагањима нису одговорили, већ су нас упутили на Министарство здравља.

„Надлежност за расписивање и спровођење тендера за обнову Клиничког центра Србије има Министарство здравља, тако да су они једина адреса за сва питања у вези са овим и претходним тендером. Улога Канцеларије за управљање јавним улагањима у овом конкретном случају је координација и комуникација са финансијером, односно Европском инвестиционом банком“, навели су за Београдске у тој канцеларији. 

Кратак одговор о томе шта се догодило са претходним тендером и да ли је усаглашена динамика финансирања пројекта добили смо и од Европске инвестиционе банке.

„Јединица за имплементацију пројекта у оквиру Министарства здравља је задужена за спровођење тендера и комуникацију у вези пројекта“, рекли су нам у ЕИБ-у.

Исти одговор смо добили и у Клиничком центру Србије који чека на историјску реконструкцију.

„Мистериозни“ тендер из 2016. године

Тендер за обнову Клиничког центра Србије, расписан у децембру 2015. затворен је 21. марта 2016. године. Министар Лончар је три најбоља понуђача, гостујући 13. априла на ТВ Пинк, позвао да допуне документацију, после чега се у јавности о тендеру до сада није говорило, писали су поједини медији. Остало је нејасно шта се догодило у међувремену.

Надлежном Министарству здравља обратили смо се пре више од две недеље, са питањима о тендеру за обнову Клиничког центра Србије, али до овог тренутка одговор није стигао, иако су нам у телефонском разговору из кабинета министра Лончара рекли да су питања прослеђена одељењу за односе с јавношћу. 

Више од десет година је протекло од када је Европска инвестициона банка одобрила Србији 150 милиона евра кредита за обнову четири клиничка центра – у Крагујевцу, Нишу, Новом Саду и Београду. Према последњим најавама цифра која је предвиђена за реконструкцију Клиничког центра Србије је више од 90 милиона евра. Њоме би се изградила још једна дванаестоспратна кула и модернизовале клинике. Надлежни су годинама пребацивали одговорност за стална одлагања са једних на друге, потом и на пројектанте и од тога се, за сада, даље није одмакло. Поставља се питање да ли је последња најава само још једно предизборно обећање у низу?

Нема коментара

Оставите коментар