Подели
Скадарлија Фото: Милош Старћевић, Београдске.рс

Град Београд је поднео захтев за одређивање категорије туристичког места прве категорије надлежном Министарству трговине, туризма и телекомуникација. Новом категоризацијом би се значајно увећали приходи од туризма у наредне три године. 

„У Београду је само у 2015. години било 807.607 посетилаца који су остварили 1. 686.017 ноћења, што значи да је број посетилаца повећан за 7.1 одсто, а број ноћења за 9.8 одсто. У 2016. години, закључно са септембром, Београд је посетило 682.159 туриста, који су остварили 1.376.748 ноћења. У односу на прошлу годину за првих девет месеци 2016. забележено је укупно повећање долазака туриста за 12 одсто и ноћења за девет одсто. Страни туристи су остварили 1.074.566 ноћења, што је за 11 одсто више него у истом периоду прошле године. Ови подаци говоре да ћемо ове године остварити рекорд у броју туриста у нашем граду, као да се из године у годину остварује константна стопа раста туристичког промета и прихода од туризма“, рекао је Горан Весић, градски менаџер и додао да је туризам најбрже растућа привредна грана у Београду.

Он нагласио да ове године Београд слави 80 година од како је 22. децембра 1936. године проглашен туристичким местом, што значи да имамо богату туристичку историју.

Весић је истакао да Београд треба да добије категорију туристичког места прве категорије за наредне три године. Категоризација Београда као туристичког места врло је значајна за промоцију Београда као туристичке дестинације и у директној је вези са утврђивањем висине износа боравишне таксе коју плаћају туристи за пружене услуге смештаја. Приход од боравишне таксе изворни је приход буџета Града Београда и припада свим Београђанима.

„Од 1. јануара до 29. новембра 2016. остварени приход од боравишне таксе износи 243.116.530,50 динара. У односу на исти период 2015. остварен приход од боравишне таксе увећан је за 18.308.853,53 динара или за 8,5 одсто“, рекао је Весић.

Он је истакао да ће Град Београд почетком наредне године на основу Закона о туризму одредити туристичке зоне, а у оквиру њих туристичке дестинације и туристичке локације. 

„Овај посао ради Урбанистички завод Београда у сарадњи са Секретаријатом за привреду, Туристичком организацијом Београда и градским општинама и његов успешан завршетак ће нам омогућити да дефинишемо шта је београдска туристичка понуда и у којим зонама као што су Калемегдан, Гардош, Скадарлија, Савамала, Кошутњак, старо језгро Земуна са кејом, Чубура, Топчидер и многе друге се она налази  а да потом те зоне посебним правилима уређујемо и развијамо“, рекао је Весић и додао да ће приход од туризма бити све значајнији у буџету града, као и да ће све више Београђана налазити радно место у овој привредној грани.

Весић је рекао да је су током 2016. највише ноћења остварили туристи из Турске –  91. 201, потом грчки туристи са 59.260 ноћења, затим туристи из Хрватске, који су остварили 55.097 ноћења, па немачки са 54.670 ноћења и туристи из Русије са 47. 454 ноћења, као и да 2017. очекујемо више туриста из Кине због чега ће већ почетком следеће године на најважнијим туристичким локацијама бити постављени и натписи на кинеском, уз већ постојеће натписе на српском и енглеском језику.

Нема коментара

Оставите коментар