Подели
Генералштаб, део предвиђен за рушење Фото: Београдске.рс, Википедиа

Рушење дела зграде Генералштаба, за чију санацију је пре мање од две године Влада Србије платила око 78 милиона динара, коштаће чак 180 милиона динара, објавио је Инсајдер.

Одлука о рушењу донета је упркос мишљењима појединих грађевинских стручњака да за рушењем нема потребе.

Зграда Генералштаба један је од симбола бомбардовања Србије 1999. године а Републички завод за заштиту споменика културе 2005. године комплекс Генералштаба прогласио је културним добром. Министарство одбране само је корисник ове зграде док је власник Републичка дирекција за имовину.

Вишегодишњу лицитацију о томе шта ће бити са овом зградом на есклузивној локацији прекинула је Влада Србије у септембру прошле године када је одлучила да се део објекта Генералштаба Војске Србије – зграда „А“ у Београду сруши. Према сазнањима Инсајдера рушење ће коштати чак 180 милиона динара.

Наиме, Влада Србије је израчунала да ће даље реновирање и санација овог дела зграде коштати око 950 милиона динара.

У образложењу одлуке такође се наводи да су у току 2015. и 2016. године изведени радови прва фазе за 78 милиона динара али да је радна група Министра одбране почетком августа 2016. године закључила да се не исплати даља санација зграде „А“ Генералштаба, јер Министарство одбране не располаже средствима за реконструкцију овог дела зграде.

Неколико месеци касније о рушењу дела Генералштаба говорио је и министар одбране Зоран Ђорђевић. Он је, између осталог навео и да су стручњаци након што су извршили процену предложили опцију рушење као најефтинију. Међутим, према сазнањима Инсајдера војни стручњаци су управо ову одлуку оспоравали објашњавајући да је недавно у део уложен новац у овај део зграде Генералштаба.

Војни стручњаци немају надлежност да врше преиспитивање ставова Владе

Међутим, оно што министар Ђорђевић није поменуо јесте да је за део ове зграде пре мање од две године плаћено преко 78 милиона динара. Овај посао радила је фирма “Елита Коп“ из Београда по најнижој цени која је понуђена.

У међувремену Влада Србије дала је налог Војнограђевинском центру Београда да изради Инвестициони програм за уклањање дела овог објекта, иако је санација, по свему судећи, већ била завршена.

Према сазнањима Инсајдера, начелнику ВГЦ-а упућено је мишљење двоје инжињера из Војнограђевинског центра, у коме се између осталог, наводи да би реализација ове одлуке Владе могла нанети штету буџету јер је зграда у аутостабилном стању.

У мишљењу се наводи и да се оваквом одлуком Владе даје простор да се аутостабилизован објекат сруши, без обзира што су и исти уложена значајна финансијска средства.

Осим тога стручњаци су тражили додатну документацију као и детаљније објашњење обима интервенције на згради.

Међутим, након овога, према сазнањима Инсајдера, формирана је радна група на основу наређења начелника Управе за инфраструктуру пуковника Милорада Ђокића која је разматрала наводе из мишљења двоје инжињера Војнограђевинског центра.

Детаљније читајте овде.

Нема коментара

Оставите коментар