Подели
Дом Јеврема Грујића Фото. Беоинфо

Дом Јеврема Грујића биће отворен током манифестације Улица отвореног срца, која се традиционално одржава 1. јануара у Светогорској улици.  Овај музеј уметности, историје и дипломатије биће отворен за посете од 11 до 17 часова. Вођене туре биће организоване на сваких пола сата.

Сви наши суграђани и страни туристи који посећују Београд за време празника моћи ће да виде једнинствену уметничку колекцију коју чине дела најзначајнијих српских сликара: Паје Јовановића, Уроша Предића, Стеве Тодоровића, Уроша Кнежевић, Зоре Петровић и других, скулптуре, стилски намештај, оружје из I и II српског устанка, уметничке предмете, краљевске поклоне и то све у амбијенту градске виле с краја 19. века.

Специјално за ову прилику сви посетиоци ће моћи да пробају  чувену торту краљице Наталије уз шољицу кафе или чаја у салонима у којима су се некада одржавали чувенији новогодишњи балови.

Премијерно ће бити приказан портрет Славка и Мејбл Грујић, који је специјално израђен за прославу 100 година дипломатских односа Србије и Швајцарске,  као и рестаурирана ремек-дела Уроша Кнежевића и чувена италијанска икона с краја 17. века.

Кућу је подигао истакнути српски државник и дипломата, предводник модерне Србије, Јеврем Грујић, за своју породицу 1896. године. Урађена је према пројекту архитекте Милана Капетановића у духу француског необарока и неоренесансе.

Фасадна декорација дело је италијанског мајстора декоративног сликарства Доменика Д`Андреа која подражава технику зграфита што је сасвим редак, готово јединствен пример у архитектури Београда.

Током XИX и XX века, у пространим салонима овог здања, организовани су градски балови на којима се окупљала друштвена елита Србије као и дипломатски скупови на којима су политички и интелектуални прваци тог времена одлучивали о будућности младе српске државе. Овде је потписан тајни уговор Србије и Бугарске за ослобођење Јужних Словена 1912. године на ком је касније заснован Балкански савез.

У посету Грујићима краљица Марија Карађорђевић долазила је ненајављена и без протокола, а Јован Дучић, Милан Ракић, били редовни гости и породични пројатељи. Пола века касније, у подруму, отворена је прва дискотека у Београду 1967. године, што је означило социолошки бум у савременој историји града.

Дом Јеврема Грујића је споменик културе од високог значаја, прва зграда заштићена од стране Завода за заштиту споменика културе града Београда, 1961. године и једина чланица Европског удружења историјских кућа.

Данашњи потомци лозе Јеврема Грујића, Лазар Шећеровић и Александар Цонић, дошли су на идеју о оснивању Музеја Јеврема Грујића, како би богату српску историју и породичну традицију отргли од заборава и представили је нашој јавности.

Нема коментара

Оставите коментар