Подели
Објекти некадашње Беобанке, фото: Београдске.рс

После пет неуспелих покушаја јутрос се у надметању са још две фирме за власништво над објектом некадашње „Беобанке“ изборило предузеће „Штатверк“ доо из Београда, које је у Агенцији за привредне регистре уписано пре десет дана.

У трци са „Мултиинвест групом“ и „Каролајн холдингсом“ предузеће „Штатверк“ победило је са понудом од 4,25 милиона евра, милион више од почетне цене.

Како су пренели београдски медији, Мираш Мирашевић, директор и власник „Штатверка”, компаније која се бави „консултантским активностима у вези с пословањем и осталим управљањем” није желео да коментарише како ће искористити купљене зграде.

На АПР-у се може пронаћи и то да је уписани новчани капитал – 100 динара и да је осим Мирашевића, држављанина Хрватске, директор и Дарко Шараба, преноси Политика.

Од власника се очекује да у будућности уложи значајан новац у објекте. Тринаестоспратница нема такозвана сеизмичка укрућења, надограђена су два спрата, а такође нема ни гаражу у веома прометном делу града.

Током 2009. године Министарство правде спроводило је реконструкцију објекта, током које је откривен азбест у зидовима, што је најпре успорило, а потом и зауставило радове. Тада се одустало од намере да се у њу усели Прекршајни суд у Београду, Виши прекршајни суд и Агенција за борбу против корупције. Здање је 2012. године прешло у власништво града и процењено је да вреди око пет милиона евра. До данас је пет пута била на лицитацији све док цена није пала на 3,1 милион евра.

 МАЛИ: СИМБОЛ ПОЗИТИВНИХ ПРОМЕНА

За градоначелника Синишу Малог продаја зграде Беобанке је доказ позитивних промена у граду.

„Деценијама уназад нико није успео да пронађе решење за ту зграду и данас је цена са 3,1 милион евра скочила на 4,25 милиона, што је за скоро 30 одсто више. То је новац који иде у градски буџет, а то нам је и доказ да људи верују у промене које се дешавају у нашем граду. Управо разговори које смо водили током презентације зграде „Беобанке” подразумевали су и представљање пешачке зоне, пројекта „Београд на води”, метроа и других и сјајна је вест да ће још једна стара зграда која је представљала ругло Београда променити свој изглед. Очекујем да ће инвеститор врло брзо показати пројекат,  рекао је Синиша Мали.

СЕДМОЈУЛСКА НАГРАДА ЗА АРХИТЕКТУРУ

Објекат Беобанке саграђен је 1960. године према пројекту архитекте Милице Штерић. Награђен је Седмојулском годишњом наградом за архитектуру. Зграда од 13 спратова изграђена је за потребе „Енергопројекта”, тадашњег власника, али касније је прешла у посед Беобанке.  Објекат се налази у оквиру целине „Стари Београд” која ужива статус претходне заштите.

 

Нема коментара

Оставите коментар