Подели
Црни киоск за центар града Фото: Београдске.рс

Две године након што је у центру Београда постављен киоск „Штампа система“ црне боје , градоначелник Београда Синиша Мали прописао је да сви киосци у центру града изгледају баш као тај „прототип.  Киоск  је постављен мимо тадашњих прописа, али комунална инспекција – која је то констатовала и направила записник – није даље реаговала, открива Пиштаљка.

У „Штампа систему” тврде да је записник о инспекцијском надзору „фалсификат“ и тврде да ће јавном тужиоцу доставити записник „ради даље провере да ли су испуњени услови за покретање кривичног поступка због кривичног дела фалсификовање исправе“.

Правилник о типу, величини, изгледу и другим карактеристикама киоска донет у децембру 2015. године приморао је трговце у три градске општине – Врачар, Савски венац и Стари град – да до краја 2016. године поставе киоск „произведен у типу НБК 15“, а то је киоск црне боје са два шалтера. До краја 2018. године, према наводима медија, сви киосци у Београду ће морати да буду овог типа.

Овај правилник врло детаљно дефинише димензије киоска и врсту материјала који се употребљава за његову производњу. У правилнику се чак наводи фонт који компанија мора да користи за исписе, као и димензије простора на коме компанија може истаћи лого.

Најсумњивије у вези са тим прописом је то што је некадашња компанија „Центро штампа холдинг“, тадашњи власник „Штампа система”, у децембру 2013. поставила киоск црне боје на углу Обилићевог венца и Кнез Михаилове у центру Београда, а овакав изглед киоска је одобрен правилником града тек две године касније. Постављање овог киоска пратили су афирмативни новински написи у којима је наведено да је „Центро штампа холдинг“ „украсила центар Београда киосцима новог изгледа и значајно побољшане функционалности”. У тим новинским текстовима није било речи о томе да је овај киоск „побољшане функционалности” постављен мимо тада важећег правилника. Наиме, крајем 2013. године на снази је био Правилник о типу, величини, изгледу и другим условима за постављање привремених објеката на јавним површинама из 2012. године којим је било прописано да се на територији Града Београда могу поставити следећи типови киоска: „стари београдски”, „део-87”, „новобеоградски” и „булеварски”.

Детаљно истраживање Пиштаљке читајте овде.

Нема коментара

Оставите коментар