Подели
Пешачка зона им закомпликовала живот? Фото: ФБ

Пешачка зона која се гради у центру Београда није наишла на одобравање дела станара који живе у њој.

Минулог викенда у свечаној сали Основне школе „Краљ Петар Први“ одржан је састанак становника и представника станара Варош Капије, а повод за окупљање је био затварање за саобраћај ужег центра Београда и његово претварање у пешачку зону.

Плакат којим су позвани  станари на састанак Фото: ФБ
Плакат којим су позвани станари на састанак Фото: ФБ

Више од 200 грађана се окупило и дискутовало о проблемима са којима се њихов комшилук суочава од када је почела реконструкција Обилићевог и Косанчићевог венца, као и гараже у истом делу града.

Због радова, који се према речима станара будуће пешачке зоне, периодично обустављају, приступ зградама, паркинг местима и гаражи је отежан или потпуно онемогућен. Такође, гаража „Обилићев венац“ која је због обнове затворена прошлог лета, још увек није на располагању Београђанима, иако је било најављено да ће бити отворена крајем 2016. године.

Пешачка зона ће обухватити и Улицу Маршала Бирјузова која је затворена у делу између Улице царице Милице и Сремске. Због тога, незадовољни станари овог дела града сматрају да њихови станови губе на вредности, а живот у ужем центру града значајно губи на квалитету. Смета им и што су у потпуности изузети из било каквог консултативног процеса при припреми реконструкције њиховог комшилука, а питају се и да ли надлежни имају све потребне дозволе за извршење радова.

Резултат комшијског скупа је формулисање петиције у којој се од градских служби тражи омогућавање нормалног свакодневног живота у виду приступа стамбеним објектима и паркирању возила. Петиција је послата градоначелнику Београда и службама Градске управе града Београда – Секретаријату за урбанизам и грађевинске послове, Секретаријату за саобраћај, а грађани Варош Капије су најавили да ће се након одговора на који чекају 15 дана, окупити поново.

Да подсетимо, у току је ширење пешачке зоне у центру Београда. Након што су прошле године поплочани трг код Црвеног петла и Караџићева улица, ове године су настављени радови у Делијској, на Обилићевом венцу и у Улици Маршала Бирјузова. Паралелно се изводе радови на реконструкцији гараже на Обилићевом венцу, што би, како су из Града најавили, требало да омогући значајно више паркинг места у центру града. 

Нема коментара

Оставите коментар