Подели
архивска фотографија

Мештани улице Пут за Бубањ која се налази у Рипњу, покушали су да сами реше проблем водоснабдевања који их мучи годинама. Међутим, иако су добили дозволу да сами изграде водоводну мрежу о свом трошку, прикључење на Београдски водовод неће добити док се не направи нови цевовод, пишу Вечерње новости.

Група грађана која живи у овом крају, пре годину дана, решила је да се обрати надлежнима како би и они коначно могли да добијају воду из градског водовода.

“ Свака породица издвојила је око 500 евра да би се овај пројекат спровео. Људи су одвајали од уста и није у реду да их неко сад превари“, прича Предраг Ерчевић, који живи на Путу за Бубању.

– У овом засеоку налази се око 120 домаћинстава, а више од 80 решило је да учествује у изградњи водовода. Направљен је план, одобрили су нам да почнемо да постављамо цеви, све је одавно готово, остало је само да нас прикључе на градски водовод. Надали смо се да ће то бити овог пролећа, јер нам је речено да би Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу требало да до тада изгради нови цевовод. Али радови још нису почели.Према његовим речима, мештани овог дела Рипња драгоценом течношћу снабдевају се из сопствених бунара, али свака обилнија киша проузрокује проблем. Због брдовитог терена, чим се земљиште натопи изливају се септичке јаме, па се све фекалије сливају у бунаре.

Из ЈКП „Београдски водовод и канализација“ потврдили су за Вечерње новости да су они само пројектовали техничко решење водоводне мреже за овај део Рипња. Међутим, тачан датум прикључења још се не зна, јер све зависи од Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу која треба да реализује радове.

„Водоводна мрежа на подручју Рипња добија воду из постојећег резервоара „Шупља стена“, али због његовог недовољног капацитета, нарочито у летњем периоду онемогућено је чак и уредно водоснабдевање постојећих потрошача – објашњавају из овог предузећа. – С обзиром на то, у овом тренутку не постоје технички услови за прикључења нових потрошача на овај део система, јер би га то додатно оптеретило. У плану је изградња новог транзитног цевовода, па ће се тек након његовог завршетка стећи услови за планирано прикључење околне дистрибутивне водоводне мреже.

УСКОРО ПОЧЕТАК РАДОВА

Из Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда за Вечерње новости су рекли да је спроведена јавна набавка за извођење радова на изградњи водовода у Рипњу.

 У току је припрема за потписивање уговора са најповољнијим понуђачем, после чега следи увођење извођача у посао. Радови ће трајати четири месеца, а по завршетку изградње грађани ће моћи да покрену поступак код ЈКП „Београдски водовод и канализација“ за прикључење на градску водоводну мрежу.

ПРОЈЕКАТ ИЗВОДЕ У ДВЕ ФАЗЕ

Пројекат изградње транзитног цевовода је урађен у Бироу за пројектовање ЈКП „БВК“. Прва фаза пројекта од Брђанске улице до Топчидерске реке, дужине 3.000 метара, предата је Дирекцији за градско грађевинско земљиште и изградњу и тренутно је поступку добијања грађевинске дозволе – наводе за Вечерње новости из Београдског водовода.

„У току је израда и идејног решења за другу фазу транзитног цевовода, од Топчидерске реке до Пута за Павићевац, и он ће бити „кичма“ будућег водоводног система на подручју Рипња.

Нема коментара

Оставите коментар