Подели
Француска улица преузим терет обнове Трга републике Фото: архива, Београдске.рс

Француска улица је корак ближе реконстукцији. Израда техничке документације додељена предузећима Београд пут, Геопут и А.В.Е. Биро-Инвест.

Француску улицу у Београду очекују велике промене – предвиђено је да се она прошири за још једну саобраћајну траку, науштрб тротоара са обе стране, што би омогућило да туда уз постојеће четири прође још шест линија ГСП-а.

Први корак у том послу је израда техничке документације, а посао је, на тендеру Дирекције за грађевинско земљиште, додељен групи понуђача: ЈКП Београд пут, Геопут и А.В.Е. Биро-Инвест.

Реконструкција Француске улице је део шире приче, која подразумева исељавање окретнице на Студентском тргу, као и претварања дела Трга републике у пешачку зону. По овом плану аутомобилски и аутобуски саобраћај ће се из Коларчеве преусмеравати Македонском и Браће Југовића до Француске, док ће тролејбуси прелазити преко поплочаног дела Трга републике до Француске, а затим се преко Венизелосове сливати до нове окретнице у Дунавској.

Проблем је, што би Француска улица могла да постане уско грло. У њој је већ сада приличан хаос када пролазе четири аутобуске линије. Због тога је и у плану предметно проширење.

Група Београд пут, Геопут и А.В.Е. Биро-Инвест биће задужена за израду идејног пројекта за потез Француска улица -Жоржа Клемансоа и остале припадајуће техничке документације. Њихова понуда била је наповољнија на тендеру.

Да подсетимо, станари који живе у Француској улици нису задовољни најавом да ће она бити реконструисана. Како су изјавили раније за медије, сматрају да би реализација ове идеје додатно погоршала стање у иначе веома оптерећеном прометном правцу.

У Француској је већ сада прилично тесно, с обзиром на то да кроз њу пролазе четири аутобуске линије (24, 26, 37 и 44), као и минибус Е2, а новим планом требало би да туда саобраћају и тролејбуси 19, 21, 22, 28, 29 и 41.

Планирано је да укупна ширина коловоза буде 12 метара, односно да постоје две траке од по 2, 75 и 3, 25 метара у оба смера. Овако би било у дужини од 1.010 метара, од Народног позоришта до Доњег Дорћола, од Браће Југовића до Дунавске.

 

Нема коментара

Оставите коментар