Подели
Камена школица Фото: Беоинфо

Школице су биле инспирација великом уметнику у неколико наврата. Сматрао их је правом уличном уметношћу.

„Школица је најдемократичнија уметност тротоара. У каталогу те изложбе школица у Њујорку, написао сам да је предност те слике – кад вам досади, положите је на под и скачући на једној нози одете у детињство. Школице су једна врста примитивног крста, значи у себи имају и религију, једна врста кабале јер имају и поредак бројева, од 1 до 7. Оне су позив на игру и повратак у детињство и овај циклус је имао прилично успеха. Постоје две врсте – нормална и такозвана школица пуж. Паралелно са тим, мада се стилски разликује, радио сам серију порцеланских тањира на којима се налази мој цртеж. Сличне тањире видео сам у Паризу, радио их је Жан Кокто и ови цртежи можда мало и подсећају на Коктоову линију.“, изјавио је Момо Капор у једном интервјуу за Новости.

„Од данас Врачар краси нови сквер у чијем се средишту налази плато са детаљем школице, ауторским делом Моме Капора. Пријатељи и поштоваоци Моминог дела сада имају један особен урбани кварт који може да повеже све оно што је он радио и вредности које ћемо сви заједно гајити и убудуће. Ово је место које ће подсећати на Мому, као и на све оно што је он значио за Београд и све нас“ – указао је Андреја Младеновић, заменик градоначелника Београда.

Он је подсетио да се део Мачванске улице од прошле године такође зове по Моми Капору, а да је решење сквера резултат новог урбанизма у коме су активно учествовали и грађани са својим сугестијама, а уз помоћ јавних предузећа „Зеленило – Београд” и „Београд-пут”, Општине Врачар и Града Београда.  

У прoтеклом периоду на Врачару, подсетио је Младеновић, подигут је споменик и Бориславу Пекићу, обележена је Улица архитекте Краснова, као и делови Врачара, где су живеле друге важне личности, и најавио да ће то бити пракса и убудуће. Такође је најавио за наредну годину реконструкцију Улице Боре Станковића, али и да се у блиској будућности може очекивати и отварање легата Моме Капора. 

Фолић је истакао да је ово први сквер који је урађен у сарадњи са грађанима, као и да је сама иницијатива потекла од грађана који живе у његовом окружењу.

„Резултат те сарадње је сквер који данас отварамо, а обећавам да ћемо и све будуће тргове уређивати у сарадњи са грађанима, јер на тај начин добијамо информацију из прве руке како би становници желели да изгледа њихово окружење“, указао је Фолић.

Милан Недељковић је додао да је Момо Капор бележио све што се дешава у Београду и на Врачару где је живео, и захвалио је свима који су допринели да од данас тај део града има и сквер.

Љиљана Капор је истакла да ће сквер омогућити и будућим генерацијама да се упознају са заоставштином Моме Капора и захвалила челницима Града Београда, Општине Врачар и Министрарству културе на подршци.

Догађају је присуствовао министар културе Владан Вукосављевић и председник oпштине Врачар, супруга истакнутог писца и сликара Љиљана Капор и бројни грађани.

Нема коментара

Оставите коментар