Подели
Трг републике Фото:Београдске.рс

После најава да би Град могао да уведе услугу персоналне асистенције, коначно покренута јавна набавка. 

Секретаријат за социјалну заштиту данас је по први пут објавио јавну набавку услуге персоналне асистенције, чиме је ова услуга  и практично ушла у систем социјалне заштите града Београда.

„Као што смо и обећали, ово питање решавамо системски и на тај начин омогућавамо трајну помоћ и подршку нашим суграђанима којима је то најпотребније. Током ове године услугу ће пружати 50 персоналних асистената за 50 лица са инвалидитетом“,  рекао је градоначелник Синиша Мали.

Он је додао да Град Београд настоји да, осим што унапређује постојеће услуге социјалне заштите, успоставља нове сервисе подршке намењене популацији особа са инвалидитетом.

„Поред увођења услуге лични пратилац детета намењене деци и младима са сметњама у развоју, која своју потврду већ има у пракси, услуга персоналне асистенције по први пут је доступна пунолетним лицима са инвалидитетом која су способна за самостално доношење одлука“,  истакао је Мали.

Аутор емисије „Лични став“, Ненад Михаиловић, један од најпознатијих заговорника персоналне асистенције, огласио се на друштвеним мрежама, подсећајући на бројне најаве о увођењу ове категорије у систем социјалне заштите.

„Од маја до маја „др“ Мали лаже за персоналне асистенте, од којих до дана данашњег ни трага ни гласа“, написао је Михаиловић на Фејсбуку.

Персонални асистенти се ангажују на пословима пружања одговарајуће индивидуалне практичне подршке која је кориснику услуге неопходна како за задовољавање личних потреба тако и за укључивање у образовне, радне и друштвене активности у заједници, у циљу успостављања што веће самосталности.

Одабир лица која ће имати право на услугу персоналне асистенције вршиће надлежно одељење Градског центра за социјални рад у Београду, према месту пребивалишта корисника.

Нема коментара

Оставите коментар