Подели
Баште кафића ограничене белим линијама Фото: Беоинфо
Градоначелник Синиша Мали обишао је новоизграђену пешачку зону на Обилићевом венцу и изразио задовољство новим изгледом овог дела Београда, некада закрченог аутомобилима, а сада новом оазом за пешаке.

„Испунили смо још једно обећање, Обилићев венац предајемо на коришћење нашим суграђанима. Уместо аутомобила и гужве, ово сада постаје права пешачка зона, једна лепа зелена оаза у самом центру града. То је део наше стратегије да ужи центар града претворимо у пешачку зону. Уместо педесетак паркинг места која су била овде, биће засађено исто толико стабала, постављене клупе и то ће бити рај за породице и децу“, рекао је Синиша Мали.

Мали је рекао да ће се са овим наставити у Краља Петра, а Улица Вука Караџића је већ постала пешачка зона, као и Змај Јовина. Он је најавио да ће гаража на Обилићевом венцу бити отворена 1. јула са 200 нових паркинг места.

„Ове године посебно ћемо урадити јако осветљење на Калемегдану како би бљеснуо и током ноћи. Следеће године почињемо да градимо гондолу која повезује Калемегдан са парком Ушће, чека нас и реконструкција Старог савског моста и све то значи да враћамо Београд на реке. Људи који прошетају овом пешачком зоном до Калемегдана гондолом могу да стигну до београдских река. Наставићемо и са пројектом рестаурације фасада, око 180 ове године, и остављамо у ребалансу буџета новац за те намене“, рекао је Мали.

У пешачкој зони на Обилићевом венцу бити засађена јапанска трешња, јасен и јавор, који цветају у различито доба године. Поред тога, засадиће се цвеће од Аеродрома до Београда, у Кнеза Милоша, на Бранковом мосту, на Газели.

 

Радник Никола Гашић који је учествовао у обнови Обилићевог венца задовољан је како данас тај део изгледа, а пре 30 година учествовао је у реновирању Кнез Михаилове улице.

„Почео сам као млад да радим на обнови Кнез Михаилове улице, а ево радни век завршавам овде на Обилићевом венцу. Радио сам у Кнез Михаиловој, на делу од Руског цара до Калемегдана, али велика је разлика како се ради данас, а како се онда радило“,  рекао је Гашић.

Догађају је присуствовао и пројектант пешачке зоне Синиша Темерински.

Нема коментара

Оставите коментар